U prostorijama Gradske administracije večeras je održana prva sjednica Organizacionog odbora manifestacije „60 godina Gradskog kulturno-umjetničkog društva Alat Svislajon Trebinje“ kojom je predsjedavao predsjednik Organizacionog odbora, gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević.

60 gkud alata trebinje

Ovo društvo iduće godine obilježava 60 godina postojanja i u tom periodu trajno se ugradilo u kulturni mozaik grada Trebinja, Hercegovine, Republike Srpske pa i šire.

Prema riječima gradonačelnika Trebinja Slavka Vučurevića, Gradsko kulturno-umjetničko društvo "Alat Svislajon" dostojno je predstavljalo našu tradicionalnu kulturu, često otvarajući vrata za međunarodnu saradnju.

"Ovo je impozantan projekat, a jubilej je značajan i za Alat, grad Trebinje i cijelu republiku. Ja lično i Gradska administracija u potpunosti ćemo podržati realizaciju svih planiranih aktivnosti“, kazao je gradonačelnik Trebinja.

On je istakao da su na vrijeme počeli i da duguju veliku zahvalnostRajku Dimitrijeviću iz KUD „Abrašević“ Kragujevac, koji im je velika podrška.

"Predviđeno je najprije održavanje jedne svečane izložbe na kojoj ćemo predstaviti retrospektivu rada Kulturno-umjetničkog društva 'Alat Svislajon', planirano je održavanje revije srpskih kostima u Kulturnomm centru Trebinje, a na pozornici u centru grada biće održano veče veterana i njihovih prijatelja sa svih prostora pod nazivom 'Oni su gradili istoriju'. Tih dana, a sve se događa tokom juna, promovisaćemo i našu monografiju“, kaže predsjednik Skupštine GKUD „Alat Svislajon“ Dejan Tarana.

Nakon ove tri manifestacije planirane su, takođe na pozornici na otvorenom, koncert dječijeg ansambla društva i njihovih gostiju pod nazivom „Oni su naša budućnost“, promocija CD-ova "Alatove" Ženske pjevačke grupe „Nagorkinje“ i Muške pjevačke grupe društva koje bi bile održane u amfiteatru hercegovačke Gračanice na Crkvini. Dan kasnije trebalo bi da bude održano „Veče srpske pjesme“ u kome bi učestvovale Pjevačke grupe iz Vojvodine, Republike Srpske, Srbije - Kosova i Metohije i Crne Gore, istakao je umjetnički rukovodilac GKUD „Alat Svislajon“ Borko Ćorluka.

„Centralni događaj će se upriličiti na dan osnivanja „Alata“. Obećavamo pravi spektakl i po broju izvođača, po režiji, scenariju, scenografiji, svjetlosnim i video efektima. Pored našeg društva u realizaciji ovog programa nastupaće najpoznatija društva sa naših prostora, ali i iz inostranstva. Prvo ime je svakako Nacionalni ansambl Srbije 'Kolo'. Predstaviće se 'Abrašević' iz Kragujevca, 'Gradinar' iz Beograda, 'Dimitrije Tucović' iz Beograda, 'Semberija' iz Bijeljine, 'Lola' iz Beograda, ali neka nešto ostane i tajna. Posebno iznenađenje za naše sugrađane i brojne goste – sve bi trebalo da se događa na velikoj bini u centru Trebinja uz vatromet kakav ovaj grad do sada nije doživio“, kaže za predsjednik društva „Dragan Mijović.

60 gkud alata trebinje

Ruku na srce, obilježavanje 60 godina „Alata“ kao da je već i počelo. U subotu 28. novembra sa početkom u 20.00 časova biće održan tradicionalni godišnji koncert, a uoči nove godine i koncert najmlađih članova ansambla. I ponovo će sale u Kulturnom centru i Sportskoj dvorani biti premale. A nije ni čudo. Stara je istina Alat je Trebinje - Trebinje je Alat.