Duga je tradicija epske pjesme i gusala u istočnoj Hercegovini i Trebinju, u kojem djeluju dva guslarska društva – Vojvoda Nedeljko Vidaković i Vojvoda Luka Vukalović. Među njihovim članovima, najmlađi je dvanaestogodišnji Mitar Višnjić.

mitar visnjic najmladji guslar trebinje

Gusle je zavolio još sa šest godina, a kako i ne bi kad je nekoliko njegovih koljena unazad bilo poznato po držanju gudala i orla i ‘jakog glasa’ koji je pjevao srpske epske pjesme. I pradjed, djed Milovan, otac Predrag i stric Mićo - svi su odrasli uz gusle. Bez tog muzičkog instrumenta, Višnjići ne bi bili Višnjići.

Kad su moji roditelji vidjeli  da se interesujem za gusle, bilo im je drago što hoću da naučim da sviram i pjevam uz taj drevni instrument, koji za mene predstavlja održavanje tradicije i srpskog identiteta, jer su one oduvijek bile zaštitini znak Srba”, ističe Mitar.

Iako su se, kako nam je rekao Mitar, u njegovoj porodici gusle svirale samo amaterski, stric Mićo učestvovao je i na festivalima, a i on, uz njegovu podršku, već je bio gost guslarskih večeri u Nevesinju, Trebinju, Nišu, Igalu, Bileći…

“Prvi put sam počeo da sviram i pjevam uz gusle sa deset godina. Stric Mićo je prepoznao talenat u meni, a djed Milovan mi je kupio takozvane dječije gusle u Palama. A velike gusle sa kojima danas nastupam izrađene su prije 30 godina i u našoj porodici su preko 25 godina, pa za nas imaju neprocjenjivu vrijednost”, kaže Mitar u razgovoru za TrebinjeLive.info.

mitar visnjic i djordjije koprivica

On nam objašnjava da je najveća razlika između dječijih i, kako kake, velikih gusala u zvuku. Podesio je strune malo tanje, tako da ih sam može podesiti za svoj glas. Na festivalima dobija samo podršku, a posebno su mu značajne riječi podrške od guslara Đorđija Koprivice.

“Gusle slušam preko CD-a i interneta. Posebno mi je drag Đorđije Koprivica. On mi dosta pomaže i pozvao me je da sa njim učestvujem na guslarskim večerima”, ponosno nam kaže Mitar, dok nam pokazuje svoje gusle i nabraja pjesme koje je do sada naučio napamet.

Napamet poznaje oko dvadesetak pjesama u osmercu i desetercu, ali se svakodnevno trudi da nauči nove, za koje mu, u zavisnosti od dužine, treba od dva do tri dana. Pred nastup na guslarskoj večeri savjeti Đorđa Koprivice su mu više nego dobrodošli – lagano pjevanje bez naprezanja, stegnute gusle i ‘pušten’ glas.

“Učestvovao sam na petom festivalu srpskih guslara u Nišu gdje su bila još 24 guslara. Osvojio sam četvrto mjestu u grupi guslara do 13 godina”, priča nam Mitar sa osmijehom i ponosom, napominjući da je u Niš došao poslije nastupa u Nevesinju.

mitar visnjic najmladji guslar trebinje

Želja mu je, kaže nam jedan od najmlađih guslara, da očuva srpsku tradiciju i nastupa sa guslama širom zemlje i svijeta, nadajući se da će ga glas u tome dobro služiti. Posebno mu znači blagoslov vladike Atansija Jevtića i guslanje pred episkopom Grigorijem.

S druge strane, tremu nema, a u Udruženju guslara Vojvoda Nedeljko Vidaković na njega gledaju kao na sina. Kroz osmijeh nam kaže da pred nastup uvijek bira različite pjesme, za koje smatra da će ih baš na tom nastupu otpjevati najbolje..

"Jedna od mojih omiljenih pjesama je Zdravica, koja je opjevana u osmercu”, zaključio je Mitar i počinje da svira gusle i izgovara riječi omiljene pjesme.

‘Zdravo Srbine moj ponosu

Neka je u tvom ikonosu

Kraj ikone gruda voska

I nek’ ti je puna ploska

Šljivovice mučenice

Za nezvane i zvanice

Budi budan na oprezu

Mučeniče i vitezu’