Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je sinoć da je edukacija opozicije, koju provode mnogi strani centri, motivisana da bi se srušile osnovne vrijednosti društva u Republici Srpskoj.

milorad dodik

Dodik tvrdi da lider SDS-a Mladen Bosić i opozicija imaju ozbiljne namjere da uruše Republiku Srpsku do mjere da bude nemoguće poboljšati situaciju.

"O ovom posjedujem i određene informacije i dokaze. U njihovim planovima se navodi da konstantno treba napadati predsjednika Republike, govoriti o njegovoj povezanosti sa kriminalom, te otvarati neke nove afere", rekao je Dodik sinoć za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je istakao da se opozicija edukuje na Jahorini i da, na određen telefonski poziv, napadaju njega i institucije Srpske.

Predsjednik Srpske je ocijenio da je opozicija rušitelj Republike Srpske jer ne poštuje Narodnu skupštinu Srpske.

"Bosić je odlučio da pokrije rad novog direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH Perice Stanića, reciklirajući neke stvari o meni. Na taj način želi da sakrije da je pet lica, nakon 20 godina, uhapšeno u Kotor Varoši za navodni ratni zločin", dodao je Dodik i napomenuo da nema povjerenja u sistem na nivou BiH.

On je naglasio da ne želi biti ono što mu želi opozicija koja, kako je naveo, vuče neke spise o 150 afera, a pojma nema ni o čemu.

"Uradiću sve da učinim dobro za Republiku Srpsku i boriću se da i nakon ove funkcije imam stabilan život. Žele da udaraju na autoritete jer kada sruše priču o predsjedniku Republike Srpske, to će uraditi i sa Srpskom", kaže Dodik.

Predsjednik Srpske je napomenuo da vrši dužnost u skladu sa Ustavom i u najboljem interesu naroda.

"Ponosan sam na ono što sam do sada uradio sa svojim saradnicima. Sve što smo počeli da radimo, odmah smo bili napadnuti, ali se na kraju ispostavilo da ništa nije tačno", rekao je Dodik.

On je podsjetio da je narod na izborima rekao koga želi na vlasti u Srpskoj i da opozicija to ne poštuje.

"Na sudsku parnicu sa Bosićem ne dolazim jer je ne shvatam kao mjesto za lažnu promociju, kao što on shvata. Bosića čekam dvije godine da razgovaramo u bilo kojoj televizijskoj emisiji i da vidimo ko govori istinu", dodao je Dodik i naveo da je spreman poštovati svaku odluku suda.

On je istakao da Bosić ne smatra da su institucije Republike Srpske sistem, što je vidljivo i iz događaja u Pavlović banci.

"Oni su to predali pravosudnim institucijama na nivou BiH, nadajući se da će tamo ostrašćeni dio tužilaca i sudija Bošnjaka, kojima je Dodik politički nepodnošljiv, imati više motiva da se sa mnom obračuna", dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, nema dokaza ni za šta što opozicija tvrdi.

"Bosić stalno priča da sam protiv Suda i Tužilaštva BiH. Protiv sam ovih institucija jer su usmjerene protiv srpskog naroda, a nisu procesuirali one koji su činili zločine nad Srbima", ponovio je Dodik.

On tvrdi da potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović ima podaništvo prema strancima i da je spreman da žrtvuje interes srpskog naroda, što je opasno za Republiku Srpsku.

"Zato Borenović ne smije da dobije nikakvu funkciju. Mislite da je dobrovoljan izbor predsjednika PDP-a Mladena Ivanića da Borenović bude novi predsjednik ove partije ili je riječ o šaptačkoj politici Velike Britanije koja radi protiv srpskog nacionalnog interesa", upitao je Dodik.

On je ponovio da je bivši predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić napravio najveću nepriliku srpskom narodu jer je podržao izvještaj o Srebrenici.

"Najbolji primjer izdaje srpskih nacionalnih interesa je ovo što rade Bosić, Borenović i slični jer su stranci uspjeli da nađu ovdje ekipu ljudi koja je podanički raspoložena. Jednog dana će oni morati da odgovaraju za ovu priču jer bi najradije srušili vlast i izdali Srpsku, te sve prenijeli na nivo BiH", rekao je Dodik.

On je ponovio da se na nivou BiH bez Republike Srpske ranije nije mogla donijeti nijedna odluka, za razliku od sadašnje situacije kada je u vlasti na tom nivou SDS.

"Srpski narod se mora osloboditi izdaje Bosića, člana SDS-a Ognjena Tadića i članova Savjeta ministara BiH, inače ćemo doći u poziciju da je nepopravljiva situacija sa stanovišta šta oni trenutno daju. Republika Srpska od njih ništa nema", smatra Dodik.

Dodik je naveo da je u svoj galami opozicije zanemarena činjenica da je počela sa probnim radom Termoelektrana "Stanari", kao i da je mnogo urađeno na izgradnji autoputa Banjaluka-Doboj.

"Izgradili smo mnoge škole, Termoelektranu, objekte institucija, autoputeve, infrastrukturu, saobraćajnicu na prevoju Čemerno, što pokazuje na koji smo način radili", zaključio je Dodik.