Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije danas je, povodom obilježavanja krsne slave MUP-a Republike Srpske - Aranđelovdana, služio pomen u Crkvi posvećenoj Svetom knezu Lazaru u krugu nekadašnje kasarne u Trebinju.

slava policije

Nakon pomena, zapaljene su svijeće i položeno cvijeće ispred panoa 18 poginulih pripadnika Centra javne bezbjednosti /CJB/ Trebinje u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

"Isto kao što su arhangeli i angeli oni koji neprestano trepere nad našim životima i neprestano nas čuvaju, tako su i policajci oni koji stalno bdiju nad nama i u stalnoj su opasnosti dok mi mirno spavamo. U opasnosti su da budu i ranjeni i ubijeni i poniženi. Zato je uloga i mjesto ove kuće u kojoj se danas nalazimo od neobičnog značaja za naš grad i za naš život", istakao je vladika Grigorije u besjedi u zgradi Centra.

On je rekao da je njegov utisak da građani danas poštuju policiju.

Vladika Grigorije rekao je da je u uspostavljanju dobre bezbjednosne situacije veoma važna uloga načelnika CJB Trebinje i policijskih službenika, te da se nada da će se taj trend dobrog rada i ubuduće održati.

"Drago mi je što je iskusan policajac na čelu ovog doma, zato što je on policajac koji razumije društvo u kojem živimo", dodao je vladika.

Načelnik CJB Trebinje Žarko Laketa rekao je da je ovo poseban dan, kada se slavi krsna slava i pominju poginuli pripadnici Centra.

On je istakao dobru saradnju sa lokalnim zajednicama, posebno naglašavajući saradnju sa građanima.

"Vratilo se povjerenje građana istočne Hercegovine prema policiji i mi svakodnevno od njih dobijamo informacije o počinjenim prekršajima i krivičnim djelima i po tome radimo", naveo je Laketa.

Ističući da je stanje bezbjednosti na području Centra zadovoljavajuće i da je zadovoljan radom policije, Laketa je naveo da je evidentan pad svih krivičnih djela.

On je napomenuo da je u toku izrada projekta za izgradnju spomen-obilježja poginulim pripadnicima CJB Trebinje koji bi trebalo da bude završen u narednih nekoliko mjeseci.

"LJudi koji su dali život za Republiku Srpsku i Ministarstvo unutrašnjih poslova zaslužuju da ovako nešto uradimo za njih, kako bi njihovi najmiliji imali gdje da dođu i održe pomen", rekao je Laketa.

On je rekao da će spomen-obilježje biti postavljeno ispred Centra u parku, te dodao da će u narednih mjesec dana biti izmijenjen i unutrašnji dio gdje se nalazi pano sa imenima poginulih pripadnika Centra.

Laketa kaže da će biti napravljen i video-bim na kome će se naizmjenično smjenjivati fotografije poginulih, imena, datum pogibije i kraća biografija, da bi svi koji uđu u zgradu mogli da odaju počast hrabrim borcima.