Generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović rekao je da, zbog terorističkog napada u Sarajevu, ali i dešavanja u svijetu, od bezbjednosnih agencija u BiH očekuje da reaguju u skladu sa nadležnostima, da prate situaciju i obezbijede stabilnost i sigurnost građanima BiH.

luka petrovic

On je naglasio da je poznato da je Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske podiglo stepen pripravnosti u svojim redovima.

"Budite ubijeđeni da MUP Republike Srpske spremno dočekuje i osluškuje sva dešavanja u Srpskoj", rekao je Petrović novinarima u Banjaluci.

Na pitanje kako je moguće da se Mile Radišić pojavio juče u zatvoru na Tunjicama, Petrović je rekao da je pitanje samog prelaska granice - pitanje za organe BiH, ali da je najbitnije da je cilj postignut, odnosno da je Radišić došao u zatvor.

Lideri opozicije ne poštuju ni poruke srpskog patrijarha

Generalni sekretar SNSD Luka Petrović rekao je da izjave i postupci pojedinih lidera opozicije u Republici Srpskoj pokazuju da oni, očito, ne žele da poštuju dogovor sa NJegovom svetosti patrijarhom srpskim Irinejem i njegov poziv na jedinstvo, pomirenje i dobru komunikaciju u Srpskoj.

"SNSD želi jedinstvo Republike Srpske. Znamo da nismo pametniji od najstarije institucije na prostorima Republike Srpske i Srbije - Srpske pravoslavne crkve, kao i da SPC zna šta treba da uradi u određenom trenutku. Poziv patrijarha Irineja, u tom konktekstu, i bio je s ciljem da se sastanu lideri u Bijeljini i da im ukaže na potrebu jedinstva, pomirenja i dobre komunikacije. Taj sastanak, očito, pojedini lideri opozicionih partija ne žele da poštuju, kao ni dogovor koji je postignut", istakao je Petrović.
On je naglasio da je Republici Srpskoj sada potrebno jedinstvo, stabilnost i pomirenje i to narod Srpske očekuje i to više nego što je to bilo 1991. godine.

Petrović je naveo da svaka izjava predstavnika opozicije pokazuje da "oni rade po nalogu", bez razumijevanja trenutka u kojem se Srpska nalazi.

"Znamo li da Evropa i cijeli svijet upire prst u BiH kao leglo fundamentalizma na Balkanu, znamo li za hapšenja pripadnika Vojske Republike Srpske? Da li te teme treba da budu skrenute u stranu, a da nam vijest dana budu akcije u nekim bankama", upitao je Petrović.
On je na konferenciji za novinare SNSD-a u Banjaluci ocijenio da je veoma čudno da predstavnici opozicije i pojedini mediji najavljuju podnošenje prijava i da se pojedine institucije na nivou BiH odmah sutradan zainteresuju i reaguju.

"Očigledno je da je riječ o političkim manipulacijama, jer se veoma lako da zaključiti da je Sipa, koja odmah reaguje po Republici Srpskoj, očigledno politički instruisan organ", rekao je Petrović.

On je naglasio da je narodu Republike Srpske u ovom momentu najpotrebnije jedinstvo i da će, kako je rekao, na ponašanje opozicije vrlo brzo i narod odgovoriti - neprihvatanjem njihovih stavova i ponašanja.

Petrović je rekao da SNSD želi jedinstvo u Srpskoj, a ne politizaciju.

"SNSD sa predsjednikom Miloradom Dodikom na čelu apsolutno i dalje stoji na tezi - Republika Srpska iznad svega i od te teze neće odustati", istakao je Petrović.