Novim zakonom o oružju i municiji u Republici Srpskoj rok važenja oružnog lista produžava se sa pet na 10 godina, čime se nastoje smanjiti finansijski izdaci za vlasnike naoružanja, rekao je danas u Trebinju Srđan Obradović iz Uprave za pravne i kadrovske poslove MUP-a Srpske.

oruzani list rs

Obradović je, na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o oružju i municiji, naveo da će biti ukinute administrativne barijere koje se prvenstveno odnose na nabavljanje oružja, odnosno olakšava se postupak njihovog nabavljanja ukoliko lice već ima važeći oružni list.

"Novim zakonom uvodi se i legalizacija oružja i trajna amnestija", istakao je Obradović.

On je podsjetio da je Narodna skupština Republike Srpske u oktobru usvojila nacrt zakona, uz zaključak da bude održana javna rasprava.

Potpredsjednik Streljačkog saveza Republike Srpske Momčilo Bodiroga rekao je da strijelce posebno raduje što će ovim zakonom oružje biti razvrstano u četiri kategorije i što će njihovo oružje za vazdušni program biti razvrstano u kategoriju "D", što znači da više neće biti administrativnih barijera kada odlaze na takmičenja u EU.

"Zbog toga smo se do sada na graničnim prelazima zadržavali i do tri sata i plaćali bismo određene takse za takozvani tranzit oružja, što je za streljačke klubove jako skupo", rekao je Bodiroga.

On je napomenuo da bi trebalo pooštriti i mjere za obuku bezbjednog rukovanja oružjem.

"Pojavile su se razne nevladine organizacije i streljački klubovi koji nisu registrovani u streljačkim savezima Republike Srpske i BiH i nemaju licencirano, niti stručno osoblje, a vrše obuku, što je neprihvatljivo", naveo je Bodiroga.

On smatra da treba tačno da se kaže kakvo treba da bude otvoreno, a kakvo zatvoreno strelište.

Član Upravnog odbora Lovačkog saveza Republike Srpske Milan Bakmaz smatra da je najbitnija stvar za lovce da lovačko oružje mogu posjedovati samo oni koji su članovi lovačkih udruženja, te veća primjena kontrole sprovođenja zakona u nošenju oružja.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o oružju i municiji danas je organizovana za područja u nadležnosti centara javne bezbjednosti Trebinje i Istočno Sarajevo.

Javna rasprava o nacrtu ovog zakona sutra će biti održana u Doboju za područja u nadležnosti tog centra i CJB Bijeljina, a 23. novembra u Banjaluci za područja u nadležnosti centara javne bezbjednosti Banjaluka i Prijedor.