Prije tačno šest godina na ovaj datum, Srbija i svi pravoslavci su izgubili jednog od najvoljenijih duhovnih vođa, patrijarha Pavla. On je preminuo tiho, u snu u 95. godini, a njegove mudrosti se i dan-danas pamte i prepričavaju.

patrijarh srpski pavle

Molitva za sve

Kada je kao vladika boravio na Kosovu, desilo mu se da ga zaustavi naoružana albanska banda, koja mu je zatražila da klekne i pomoli se za postradale Albance. Pavle im je tada smireno i trezveno odgovorio da se on klečeći moli u crkvi za sve postradale i nevine žrtve, pa je nepovrijeđen uspio da nastavi put.

Spasao davljenika

Dok je kao vaspitač radio u Banji Koviljači, iz ledene vode spasao je dječaka koji se davio. Dobio je u to vreme smrtonosnu tuberkulozu. Međutim, iako mu doktori nisu davali više od tri mjeseca života, on je uspio da se oporavi.

Muzikalan

Bio je poznat i kao izuzetan pojac. Uživao je u višeglasnom pojanju duhovnih pesama. Nikada se nije ustručavao da negoduje ukoliko hor ne bi pjevao sa vjerskim zanosom, pa je znao da stane pred njih i pun žara pokaže kako se pjevaju liturgijske pjesme.

"Jedi u sebi"

Uoči jednog objeda, za trpezom su svi izgovarali molitvu. Jedan monah je ćutao. Patrijarh ga upita zašto, a monah odgovori da se moli u sebi. Patrijarh na to doda da onda treba i da jede u sebi.

Milione ostavio crkvi

Potomcima svog brata ostavio je samo budilnik i sat, dok će njegovim ordenjem, ali i pisanim djelima, koja već danas imaju neprocjenjivu vrijednost koja se mjeri milionima evra, raspolagati SPC.

U avionu

Jednom je patrijarh išao negdje avionom. Kada su letjeli nad morem, avion je ušao u zonu turbulencije i bilo je truckanja. Mladi arhijerej koji je sjedao pored patrijarha pitao ga je šta on misli o tome ako se avion sada sruši. On je bez zbunjenosti rekao: "U odnosu na sebe, primiću to kao akt pravednosti, jer sam u životu pojeo toliko riba da bi bilo čudno kada one mene sada ne bi pojele".

Mrvice hljeba

Patrijarh Pavle šokirao je Kofija Anana tokom njegove posjete Srbiji. Kada je završio sa jelom, uzeo je salvetu ispred sebe na kojoj je bilo nekoliko mrvica. Tiho je pokupio svaku mrvu i pojeo. Upitali su ga šta to radi, a on im je odogovorio: "Ne znate vi, djeco moja, šta znači glad i koliko je djece širom svijeta gladno, a mi bacamo hljeb pored stola i u kontejnere. Nekima one predstavljaju život i nadu, a  mi ih se tako lako odričemo. Sjetite se svaki put gladne djece širom Afrike i svijeta kada vidite mrvice pored stola".