U protekla dva dana Centar za održivi razvoj i ekologiju /CORIE/ iz Trebinja sa partnerima "EU Lijepa naša" i Udruženjem građana "Ehoo" iz Čapljine, organizovali su i sproveli manifestaciju "Dječiji ekološki samit", na kojoj su učestvovali učenici osnovnih škola iz sedam opština sa područja Republike Srpske i Federacije BiH. djeciji ekoloski samit corie (3)

Učenici su se predstavili kroz radove koje su sami napisali i uradili u proteklom periodu.

U sklopu samita upriličena je i postavljena izložba fotografija, kao i panoi škola sa literarnim i likovnim radovima, koji su prispjeli na ranije objavljeni konkurs za najbolju fotografiju, likovni i literarni rad na temu „Rijeka, ljudi, biološka raznolikost u slivu Neretve i Trebišnjice“.

Tim povodom uručene su i nagrade za najbolje radove, a među nagrađenim nalaze se i radovi učenika iz našeg grada.

Prvu nagradu u izboru najljepše fotografije osvojila je Jovana Đerković iz Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“, dok je treću nagradu u kategoriji literalrnih radova osvojila Marija Mišeljić, učenica Osnovne škole „Vuk Karadžić“.

U okviru dječijeg eko samita priređena su i dva izleta -  posjeta pumpnoj hidroelektrani Svitava i parku prirode Hutovo blato.

Djecu i profesore posebno je oduševila vožnja barkom po rječicama i jezerima koji pripadaju parku jer su imali priliku da uživaju u prirodnoj raznolikosti i bogatstvu flore i faune.

Prema riječima predsjednika CORIE mr Aleksandra Vukanovića, izlet u prirodu ima veliki značaj kako za realizaciju same nastave, tako i na razvoj ekološke svijesti učenika.

Ovim aktivnostima prethodio je jednodnevni izlet u pećinu Vjetrenicu, posjeta manastiru Zavalu, kao i obilazak vodopada Kravica i Koćuša na rijeci Trebižat.

djeciji ekoloski samit corie (2)djeciji ekoloski samit corie (1)djeciji ekoloski samit corie