Islamska država preuzela je danas odgovornost za terorističke napade u Parizu u kojima je poginulo 128 ljudi, a ranjeno oko 200. ISIS je objavio i video-snimak u kojem Francuskoj preti novim talasom napada, najavljujući još terorističkih udara u toj zemlji.

teroristi napad pariz isis

U zvaničnom saopštenju te islamističke grupe navodi se da su borci ISIS-a opasani eksplozivom i naoružani automatskim oružujem izveli napade na nekoliko lokacija u centru francuske prestonice. Cilj napada bio je da se Francuskoj pokaže da će ostati glavna meta sve dok nastavlja sa svojom politikom.

"Napali smo prestonicu perverznosti"

U svom priznanju Islamska država saopštila je da je Francuska na udaru jer se "usudila da vrijeđa dragog proroka Muhameda, pokušava da iskorijeni islam i hvali se napadima na Islamsku državu".

"Udarili smo u srce perverznosti i grozote. Osmorica braće su uz pomoć eksploziva i pušaka udarili u srce Pariza, koji je unaprijed bio odabran kao meta. Na fudbalskom stadionu nalazio se imbecil Fransoa Oland, u dvorani bataklan nalazilo se na hiljade poklonika perverzije koji su uživali u žurki grozote. Isto su činili i ostali na koje smo udarili. Francuska i svi koji prate njen put moraju da znaju da će i ubuduće ostati meta Islamske države", navodi se u saopštenju.

Snimak u kojem se prijeti novim napadima osvanuo je svega nekoliko sati nakon što su u sinhronizovanim napadima teroristi ubili više od 120 ljudi u Parizu.

Medijsko krilo IS, Medija centar Al-Hajat, uputio je tu prijetnju preko ekstremiste koji je pozvao muslimane u Francuskoj da izvode napade.

"Sve dok nastavljate da bombardujete ISIS, nećete mirno živjeti. Bojaćete se da idete i do pijace. Rečeno vam je da se borite protiv nevjernika gdje god da su. Šta čekate? Dostupno vam je oružje, kao i automobili, a mete su spremne za udar. Dostupan vam je i otrov kojim možete zatrovati vodu i hranu najmanje jednog neprijatelja Alaha", naveo je jedan od militanata na arapskom, okružen drugim pripadnicima ISIS-a.

Video-snimak u kojem ISIS preti Francuskoj možete pogledati klikom OVDJE.

Prema preliminarnim podacima, u seriji terorističkih napada u Parizu sinoć je ubijeno 128 ljudi, dok je 99 u teškom stanju.

Osam napadača naoružanih "kalašnjikovima" i pojasevima sa eksplozivom kasno sinoć izvršili su nekoliko istovremenih napada na šest popularnih lokacija širom Pariza.

Među metama bili su koncertna sala "Bataklan" i restorani oko fudbalskog stadiona u Parizu, gdje je igrana prijateljska utakmica između domaćina i reprezentacije Njemačke.