U oružanim i bombaškim napadima, izvršenim sinoć na više lokacija širom Pariza poginulo je najmanje 120 ljudi, dok je 200 ranjeno, a predsjednik Francuske Fransoa Oland proglasio je vanrednu situaciju u zemlji.

Teroristicki napadi pariz

Državni tužilac iz Pariza Fransoa Molin naveo je da je poginulo najmanje 120 osoba.

Iz njegove kancelarije saopšteno je da je poginulo najmanje osam napadača, od kojih je sedam aktiviralo pojaseve sa eksplozivom na više lokacija, a jednog je likvidirala policija.

Ovo je prvi put od okončanja Drugog svjetskog rata da je u Francuskoj proglašena vanredna situacija.

Objavljeno je i zatvaranje granica Francuske da bi bilo spriječeni bjekstvo počinilaca napada i njihovih saučesnika.

U Parizu su jutros zatvoreni metroi, škole, fakulteti i zgrade državnih institucija. Međutim, očekuje se da će neke željezničke i vazdušne linije raditi po uobičajenom rasporedu.

Zvaničnik Gradske skupštine Pariza rekao je da su četiri napadača sistematski ubili najmanje 87 mladih, koji su prisustvovali rok koncertu u muzičkoj hali "Bataklan".

Jedinica za specijalne operacije upala je u dvoranu i likvidirala napadače.

Očevici su izjavili da su pojedini napadači uzvikivali islamističke slogane i parole kojim osuđuju ulogu Francuske u Siriji.

Prema riječima zvaničnika, više od 40 ljudi poginulo je u pet drugih napada u regionu Pariza, uključujući i dvostruki samoubilački napad ispred fudbalskog stadiona, gdje je bila u toku utakmica između NJemačke i Francuske.

Meču su prisustvovali francuski predsjednik Fransoa Oland, koji je evakuisan i šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer.