Glavnog krivca za smrt Tamare Runjevac, koja je prošle godine imala saobraćajnu nezgodu i nedugo zatim preminula, njena porodica vidi u Bolnici Trebinje i ljekarima Hirurškog odjeljenja, koji, s druge strane, tvrde da su sve uradili profesionalno i stručno.

predrag runjevac

Suprug pokojne Tamare, Predrag Runjevac kaže da su u trebinjsku Bolnicu primljeni 6. oktobra 2014. godine, poslije saobraćajne nesreće koju su doživjeli. Na intenzivnoj njezi primio ih je doktor Branko Butulija. Iste večeri Predrag je prebačen na odjeljenje hirurgije, a Tamara dan poslije.

"Od Tamarinog prelaska na hirurgiju, o njenom zdravstvenom stanju brine se dr Predrag Simić, koji ju je i primio. Tamara, koja je imala potres mozga, kretala se uz moju pomoć po hirurgiji", kaže Predrag Runjevac, dodajući da se Tamara poslije šest-sedam dana žalila u više navrata da joj smeta svjetlost, ali da na to niko od prisutnih ljekara i medicinskog osoblja nije reagovao.
On u razgovoru za TrebinjeLive.info ističe da je pokojna Tamara nakon toga dobila povišenu tjelesnu temperaturu i da joj od tog trenutka život postaje, kako kaže, prava havarija.

"Međutim, osoblje hirurgije davalo joj je antibiotike i infuziju. Na moje riječi upućene doktoru Simiću da Tamara izgleda loše, da se žali na bolove u stomaku i da ne može da jede, on mi je rekao 'nemoj da je tintraš, daj joj da jede da je ne bodemo više'", kaže suprug pokojne Tamare.
Prema njegovim riječima, već tada su tražili da Tamaru prebace iz Trebinja, na šta im je, kako kaže Predrag, doktor Simić rekao da za to nema potrebe.

slucaj tamara runjevac trebinje (1)

Tamara je u trebinjskoj bolnici bila 13 dana i u tom periodu vađeni su joj nalazi tri puta.

"Ona je na svoju ruku napustila Bolnicu 19. oktobra, jer na nju niko nije obraćao pažnju. Isto veče je zbog pogoršanog zdravstvenog stanja ponovo primljena u Bolnicu, da bi dan poslije bila prebačena u Klinički centar u Podgorici. I tada nam je Simić rekao da nema potrebe da ide za Podgoricu i da mu je drago i veliko zadovoljstvo što mu je ukazala povjerenje da brine o njoj", ističe Predrag, dodajući da nikome ne bi poželio liječenje kakvo je imala pokojna Tamara u trebinjskoj Bolnici.

Nažalost, Tamara je preminula 21. oktobra u Kliničkom centru u Podgorici, a tom prilikom rađena je obdukcija od strane doktora Dragane Čukić.

"Do danas samo znamo jedno -  uzrok smrti Tamare Runjevac je otkazivanje jetre koje nema nikakve veze sa saobraćajnim udesom. Takođe, do dan-danas mi nemamo nikakav nalaz obdukcije", kaže Predrag, napominjući da je 15. oktobra u Bolnici u Trebinju konstatovano da je nalaz jetre uredan.

Tim povodom, pravni zastupnik porodice Runjevac podnio je krivičnu prijavu zbog nesavjesnog pružanja ljekarske pomoći protiv Bolnice Trebinje i NN lica, a predmet zbog smrtnog ishoda nosi oznaku "hitno".

"Ta prijava i dan-danas stoji na istom mjestu i zato smo tražili izuzeće trebinjskog Okružnog tužilaštva. Takođe, nadležni tužilac Siniša Lazarević izbjegava da nam da nalaz obdukcije, i veoma je nekorektan i bezobrazan", tvrdi Predrag Runjevac, suprug pokojne Tamare, napominjući da se obraćao i glavnom tužiocu Slobodanki Gaćinović, ali da je i ona ostala nijema na njegovu molbu.

On kaže da sumnja da je sve uvezano, pa i trebinjsko tužilaštvo, te da su iz tog razloga pisali predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, ministarstvu pravde Republike Srpske, republičkom tužilaštvu, ali da ni iz tih institucija nisu dobili odgovor.

"Ono što znam jeste da je poslije Nove godine nalaz obdukcije stigao u tužilaštvo u Trebinje. Izbjegavaju i Lazarević i Gaćinovićeva da me obavijeste o tome. Znamo da je uzrok smrti jetra, ali ne znamo kako i zašto je otkazala", kaže Predrag, dodajući da vještačenje dokumentacije iz Bolnice Trebinje i Kliničkog centra Crne Gore radi, po nalogu trebinjskog tužilaštva, Zavod za sudsku medicinu Republike Srpske.

On je posebno naglasio da ne vodi nikakvu hajku ni na hirurgiju ni na Bolnicu Trebinje, ali da želi da zna pravu istinu.

"Čak su i naredili da se ormarić moje žene otvori prinudno, jer su mislili da se sama otrovala. Pozvali su i mene, a u ormanu su bile samo njene lične stvari, ništa drugo", tvrdi Runjevac.

S druge strane, u trebinjskom tužilaštvu kažu da je po njihovom nalogu dostavljena dokumentacija iz Bolnice Trebinje i Kliničkog centra Crne Gore, koja je zatim predata na vještačenje Zavodu za sudsku medicinu. Ipak, konačni nalaz još uvijek nije stigao u trebinjsko tužilaštvo.

DOKTOR SIMIĆ: Nisam liječio Tamaru Runjevac

Načelnik Hirurškog i ortopedskog odjeljenja Bolnice Trebinje Predrag Simić demantovao je da je liječio pacijentkinju Tamaru Runjevac, koja je hospitalizovana u ovu zdravstvenu ustanovu nakon saobraćajne nesreće i nedugo zatim preminula, te istakao da su njegove kolege koje su učestvovale u liječenju uradile svoj posao profesionalno i stručno.

„U liječenju nisam lično učestvovao, a nisam je primio na Odjeljenje ni prvi put, nakon čega je na lični zahtjev napustila Bolnicu, a ni drugi put, kada se vratila. U liječenje sam se uključio u ponedjeljak u jutarnjim časovima, nakon neradnog vikenda, kada sam indikovao slanje u Klinički centar u Podgorici na dalje liječenje“, rekao je Simić.

On ističe da je siguran da su njegove kolege, koje su učestvovale u liječenju Tamare Runjevac, visoko profesionalno i stručno uradile svoj posao, dodajući da ona ne bi bila kvalitetnije liječena ni u bilo kojoj drugoj zdravstvenoj ustanovi.

„Tokom njenog ležanja u Bolnici urađena je sva potrebna dijagnostika i ona je primila svu potrebnu terapiju. Pogoršanje zdravstvenog stanja Tamare nije u vezi sa povredama zadobijenim u saobraćajnom udesu, a sve ostalo će pokazati nalaz obdukcije“, rekao je Simić.

Simić je ocijenio da je žalosno da pojedinci već duži period „vode organizovanu hajku protiv Hirurškog odjeljenja i trebinjske Bolnice i da se minimizira sve što se dobro uradi“.

slucaj tamara runjevac trebinje (1)