Naredna 2016. godina biće „Godina Alata“, godina u kojoj će ovo folklorno društvo obilježiti šest uspješnih decenijan rada.

humanitarni koncert gkud alat svislajon trebinje 2015

To će ujedno biti i prilika da se ponovo okupe veterani društva, stari majstori pjesme i igre koji su pronosili njegovu slavu širom svijeta.

„Na inicijativu uprave društva odlučili smo se da se veterani okupe i napravimo prve konkretne korake ka druženju, ali i pjesmi i igri. Bez opterećenja, ko može odigraće, ko može zapjevaće i vjerujem da možemo napraviti koreografiju kojom ćemo se predstaviti u narednoj godini-godini jubileja“, kaže Dobroslav Bjelica Beli, član najužeg rukovodstva kluba, dugogodišnji igrač „Alata“.

Prvo okupljanje zakazano je za nedjelju 15. novembar u prostorijama Doma mladih u 20.00 časova.

Folklor u Trebinju ima dugu tradiciju. Još prije Drugog svjetskog rata u školam i gradskim kulturno-umjetničkim društvima postojale su folklorne sekcije čiji su članovi često nastupali raznim povodima.

Nakon rata prva folklorna sekcija bila je u okviru gimnazijskog KUD "Aleksa Šantić", zatim u gradskom KUD "Vaso Miskin Crni" i konačno u KUD "Alat", gdje je trebinjski folklor postigao svoje najveće uspjehe.

Pored toga, godinama su bile vrlo aktivne i uspješne mnoge folklorne grupe, sekcije i društva u okviru osnovnih i srednjih škola, te mjesnih zajednica na području grada Trebinja.