Prerađivačka industrija RS je u prvoj polovini ove godine zabilježila pozitivne stope rasta fizičkog obima proizvodnje od 2,9 odsto, dok je obim spoljnotrgovinske razmjene rastao po stopi od 0,1 odsto.

rast industrije republike srpske

Rekao je to Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, nakon što je Vlada RS na svojoj sjednici usvojila Informaciju o stanju u oblasti prerađivačke industrije za prvih šest mjeseci 2015. godine.

Đokić je rekao da je broj zaposlenih u junu ove godine veći za 2,9 odsto u odnosu na jun 2014. godine, te dodao da je u isto vrijeme ukupna industrija bilježila rast fizičkog obima od pet odsto.

Prema njegovim riječima, pozitivan rast naročito je zabilježen u oblasti proizvodnje namještaja, koja je u periodu januar - jun ove godine imala stope rasta od 12,1 odsto, dok je u prvih devet mjeseci zabilježen rast od 7,9 odsto.

"Ekonomske mjere i druge aktivnosti koje Vlada RS sprovodi daju pozitivne efekte i značajno utiču na privrednu aktivnost, a to je evidentno i u trećem kvartalu tekuće godine u kom je rast ukupne industrije iznosio 4,1 odsto", rekao je on.

Naglasio je da su sve tri industrijske oblasti zabilježile rast, prerađivačka industrija 2,7 odsto, vađenje ruda i kamena 14,2 odsto, dok su proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom imali rast od 2,9 odsto.