U zapadnoj Kini pronađene su iznenađujuće očuvane pantalone stare više od tri hiljade godina. One takođe neodoljivo podsjećaju na neke današnje popularne modele.

najstarije pantalone na svijetu

Najstarija suknja - Prije 5.900. godina

U Jermeniji se svašta iskopa, pa tako i najstarija suknja na svijetu, napravljena od trske. Žena koja je nosila ovu suknju čuvala je i obožavala koze, tvrde naučnici, jer je u istoj pećini pronađena i najstarija mumija koze na svijetu, stara takođe oko 5.900. godina.

Najstarija maska - Prije 9.000. godina

Ova neolitska maska najstarija je na svijetu i napravljena je vjerovatno u ritualne svrhe sedam hiljada godina prije Hrista u današnjem Izraelu. Danas je izložena u Muzeju Biblije i Svete zemlje u Parizu.

Najstariji muzički instrument - Prije 42.000. godina

najstariji muzicki instrument

Prije tri godine arheolozi su identifikovali najstarije poznate muzičke instrumente na svijetu - flaute od ptičjih kostiju i djelića kljova mamuta, napravljene u današnjoj Njemačkoj prije oko 42.000. godina. Djelo su naših direktnih predaka koji su živjeli u pećini Hule fels, pored grada Šelklingena u Baden-Virtembergu.

Najstariji toalet - prije 2.200. godina

Ljudi su brinuli o svojoj higijeni i u prethodnim vijekovima. Najstariji očuvani javni toalet je pronađen u Turskoj u drevnom gradu Efesu. Ispod toaleta je proticala rijeka.