Narodnoj kuhinji u Trebinju, koja ima stotinjak korisnika, nedostaju donatori da bi svakodnevno mogli da obezbijede kvalitetne obroke.

narodna kuhinja

Osamdesetak korisnika svakodnevno dolazi po jedan kuvani obrok u prostorije Narodne kuhinje, dok se za dvadesetak njih hrana dostavlja kući.

Među korisnicima su uglavnom starija i nemoćna lica, a ima i nekoliko mlađih osoba sa djecom, koji su u teškoj materijalnoj situaciji i nesposobni za rad.

Narodna kuhinja u Trebinju djeluje pri Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj i, uprkos teškoćama zbog nedostatka donatora, nastoji da svakodnevno obezbijedi po jedan obrok. Hranu spremaju kuvarice Eparhijskog doma.

Upravnik Narodne kuhinje Đuro Veljanić rekao je Srni da uspijevaju obezbijediti namirnice, zahvaljujući tome što se na godišnjem niovu iz gradskog budžeta izdvaja 60.000 KM, a dio novca uplaćuje i energetski sektor.

Veljanić je istakao da Eparhija uvijek nastoji da obezbijedi sredstva koja nedostaju da bi svi koji dođu u prostorije Narodne kuhinje imali obrok.

"Sad je taj kuvani obrok kvalitetniji - raznovrstan, svakodnevno sa mesom i svježim povrćem", dodaje Veljančić.

Veljančić kaže da se broj korisnika ne uvećava, ali ističe da sigurno ima još onih koji su u stanju socijalne potrebe, a sramota ih je da dođu.

Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska otvorila je 2003. godine Narodnu kuhinju u Trebinju da bi socijalno najugroženije stanovništvo imalo obezbijeđenu hranu.