Sud BiH odredio je mjere zabrane Borisu Bošnjaku, Miodragu Grubačiću i Iliji Đajiću, osumnjičenim za zločine protiv čovječnosti.

sud bih

Sud im je izrekao zabrane napuštanja mjesta boravišta, putovanja i izdavanja novih putnih isprava, kao i korištenje lične karte za prelaza granice BiH, te zabranu sastajanja sa određenim licima.

Izrečena im je obaveza povremenog javljanja nadležnom organu, i to Bošnjaku i Đajiću svakodnevno, a Grubačiću tri puta sedmično.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti vršiće se svaka dva mjeseca.

U slučaju da osumnjičeni prekrše izrečene mjere zabrane, može im biti određena mjera pritvora, saopšteno je iz Suda BiH.

Po nalogu Tužilaštva BiH, Agencija za istrage i zaštitu /Sipa/ je 6. novembra na području Trebinja i Bileće, uhapsila Miodraga Grubačića, Iliju Đajića i Borisa Bošnjaka zbog sumnje da su na području Bileće, tokom 1992. godine, počinili krivično djelo zločina protiv čovječnosti.

Oni su osumnjičeni za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, sa područja Bileće, Nevesinja, Trebinja, Gacka i drugih mjesta, njih više stotina, koje su bile nezakonito zatvorene u kasarni u Bileći.