"Elektroprivreda RS" od 1. januara ove godine implementira SAP informacioni sistem, koji je zamijenio preko 25 nekompatibilnih i neuvezanih informacionih sistema i time sva preduzeća povezao u jedinstven integrisani informacioni sistem, rekao je za banjalučke Nezavisne novine Blagoje Šupić, izvršni direktor za ekonomsko-finansijske poslove u "Elektroprivredi RS".

snsd trebinje blagoje supic

On navodi da je za kvalitet implementacije SAP projekata za ovu godinu, kompanija SAP dodijelila "Elektroprivredi RS" srebrnu medalju u kategoriji "Poslovnih transformacija", u konkurenciji 14 projekata iz kompanija koje posluju na teritoriji Centralne i Istočne Evrope, među kojima su i kompanije iz EU.

Prema njegovim riječima, "Elektroprivreda Republike Srpske" je navedenom projektu, koji je zamijenio preko 25 nekompatibilnih i neuvezanih informacionih sistema i time sva preduzeća povezao u jedinstven integrisani informacioni sistem, prisupila krajnje oprezno i fazno vršila njegovu implementaciju,

"Uvođenjem SAP informacionog sistema omogućeno je bolje upravljanje resursima i poslovnim procesima, bolja kontrola i transparentnost poslovanja u 'Elektroprivredi RS'. Unaprijeđena je i modernizovana poslovna praksa, čime smo se pridružili vodećim evropskim elektroprivrednim preduzećima, koja su takođe korisnici SAP poslovnih rješenja", istakao je Šupić za Nezavisne novine.

On je kazao da je Kompanija SAP dodijelila "Elektroprivredi RS" srebrnu medalju u kategoriji "Poslovnih transformacija" za kvalitet implementacije SAP projekata za 2015. godinu, realizovan u matičnom i 11 zavisnih preduzeća.

"Nagradu je dodijelio međunarodni žiri, sačinjen od predstavnika SAP-a i spoljnih stručnjaka. Žiri je ocjenjivao preko 10 principa kvaliteta u implementaciji poslovnog softvera kompanije SAP, koja je svjetski lider u oblasti poslovnih informacionih sistema. U konkurenciji za dodjelu nagrada bilo je 14 projekata iz kompanija koje posluju na teritoriji centralne i istočne Evrope, (Češka, Poljska, Mađarska, Bugarska, Srbija i Bosna i Hercegovina), među kojima su i kompanije iz Evropske unije. To je još jedna potvrda i priznanje da je "Elektroprivreda RS" uspješna u procesu transformacije i primjene novih tehnologija i da se na pravi način nosi sa svim izazovima u savremenim uslovima poslovanja", naveo je Šupić.

Šupić je u razgovoru za "Nezavisne" istakao da je kroz projekat SAP-a, koji je obuhvatao uspostavljanje jedinstvene računarske infrastrukture kroz implementaciju centralnog "data centra" i "disaster-recovery" lokacije, uspostavljanje jedinstvene telekomunikacione infrastrukture, instalaciju SAP informacionog sistema na novu infrastrukturu, migraciju postojeće instalacije SAP sistema na novu infrastrukturu i SAP administraciju i osnovne sistemske komponente, sprovedena obuka više od 600 korisnika, čime su značajno unaprijeđene kompetencije zaposlenih u "Elektroprivredi RS".

"Pomenutim modulima procesno su pokrivene oblasti: finansijskog računovodstva, upravljačkog računovodstva, nabavke, upravljanja zalihama, prodaje, fakturisanja, obračuna cijene koštanja, održavanja i planiranja održavanja postrojenja u RiTE  i poslovne inteligencije", kazao je Šupić.

On je napomenuo da su ciljevi projekta optimizacija poslovnih procesa i efikasnije upravljanje resursima preduzeća integracijom poslovanja unutar jedinstvenog SAP sistema, obezbjeđenje efikasnog finansijskog menadžmenta, unapređenje, standardizacija i harmonizacija poslovnih procesa i postavljanje stabilne osnove za budući razvoj informacionog sistema, kao jedne od ključnih pretpostavki za razvoj u narednom periodu.

"Faktori uspjeha ovog projekta su opredjeljenost uprava matičnog i svih zavisnih preduzeća za uvođenje savremenog i integrisanog informacionog sistema, znanje i iskustvo implementatora i veliko zalaganje, posvećenost i želja za uspjehom svih zaposlenih uključenih u realizaciju ovog  projekta", objasnio je Šupić.

On je zaključio da se koristi od uvođenja SAP informacionog sistema ogledaju u standardizaciji, integrisanju i racionalizaciji angažovanih resursa u poslovnim procesima, što će doprinijeti efikasnijem upravljanju likvidnošću kroz jedinstvenu i pravovremenu evidenciju svih promjena u sistemu i unapređenje poslovnog izvještavanja, korištenjem najsavremenijeg informacionog sistema.