Svetom arhijerejskom liturgijom u Nevesinju danas su nastavljene Mitrovdanske svečanosti u okviru kojih se obilježavaju sjećanje na mitrovdanske bitke 1992. i 1994. godine, kao i krsna slava Boračke organizacije Republike Srpske i Dan opštine Nevesinje.

vladika grigorije nevesinje .

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije nakon službe u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg podsjetio je na herojske podvige Nevesinjaca tokom mitrovdanskih borbi i poručio njihovim porodicama da ne tuguju već da podignu "srca gore" i da svoju tugu i muku pretvore u slavu jer to je, kako je rekao, pravi put i istina.

"Na ovoj Božanskoj liturgiji izgovorili smo upravu tu, jednu čudesnu riječ –`gore imajmo srca` i danas na Svetog Dimitrija kada se sjećamo postradalih vojnika, vojskovođa, ljudi, medicinskih sestara, ljekara, kada se sjećamo svake žrtve nema boljeg usklika od toga", rekao je vladika Grigorije.

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski je poručio da su svi oni koji podignu "srca gore" pobjednici, makar, kako je rekao, bili i ubijeni jer su srcem živim živjeli život.

"Pomolili smo se za upokojenje svih postradalih za nas i našu slobodu, za slobodu ovoga grada, Hercegovine i cijele Republike Srpske", rekao je vladika Grigorije i dodao da su svi oni koji su umrli nosili svoja "srca gore".

Nakon službe, kod Spomen-obilježja na Gvozdu biće služen pomen poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata, poslije čega će biti položeni vijenci na Spomen-kosturnicu.

Braneći svoja ognjišta u Mitrovdanskim ofanzivama poginula su 64 srpska borca.

Obilježavanju sjećanja na mitrovdanske bitke na nevesinjskom ratištu prisustvuju ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, eminentni beogradski hirurg Predrag Peško, porodice poginulih, ratni komandanti, saborci, narodni poslanici iz Hercegovine, te predstavnici privrednog i političkog života Republike Srpske.

Organizator Mitrovdanskih svečanosti su Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilački ratova, Boračka organizacija Republike Srpske i opština Nevesinje.