U Nevesinju su sinoć dodijeljene povelje grada na svečanoj akademiji održanoj povodom Mitrovdana, krsne slave Boračke organizacije Republike Srpske i Dana opštine Nevesinje, te kao znak sjećanja na mitrovdanske bitke 1992. i 1994. godine.

Urucene povelje opstine nevesinje

Povelje grada dodijeljene su vladici zahumsko-hercegovačkom i primorskom Grigoriju, akademiku Predragu Pešku, te biznismenu Rodoljubu Draškoviću, udruženju "Šipovci" i profesoru Bošku Buhi.

Vladika Grigorije dobio je priznanje za doprinos i pregalaštvo u duhovnoj i svjetovnoj afirmaciji Nevesinja, a doktor Peško za izuzetan doprinos razvoju zdravstva i zahvalnost što je doprinio da nevesinjska bolnica bude prepoznatljiva u regionu.

Predsjednik Kompanije "Svislajon" Rodoljub Drašković dobio je povelju grada za ekonomski razvoj opštine Nevesinje, udruženje "Šipovci" za izgradnju Hrama Svetog Georgija u Nevesinju, a Buha za veliki doprinos u proučavanju istorijskih događaja Nevesinja.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović naglasio je u obraćanju na svečanoj akademiji da je mitrovdanska bitka bila jedna od najznačajnih za odbranu Republike Srpske.

"Potomci Pavelićeve ideologije i handžar-divizije željeli su da `91. ponove `41. godinu, a zahvaljujući hrabrim hercegovačkim borcima ovaj prostor se odbranio", rekao je Savanović.

On je napomenuo da Nevesinje nije slučajno grad-heroj i da Nevesinjska brigada nije slučajno odlikovana ordenom Nemanjića.

Vladika Grigorije rekao je da je Nevesinje "veliki spomenik našoj slobodi".

"LJudi koji su ovdje dali svoje živote i oni koji su plakali za njima, majke, žene, djeca, obavezuju nas da budemo okreniti prema Nevesinju", istakao je vladika Grigorije.

On je podsjetio da je Nevesinje primilo hiljade izbjeglica, najviše iz doline Neretve, koji su branili slobodu i Republiku Srpsku.

Vladici grigoriju povelja opstine nevesinje

"Dobro se sjećam sahrana ovdje, prvog i drugog Mitrovdana, suza majki, žena i djece, pa su osjećaji pomiješani. Moramo da budemo stameni, a i osjetljivi", rekao je vladika Grigorije novinarima.

Episkop Grigorije je naglasio da je njegova dužnost da brine o Nevesinju jer je to njegova eparhija.

"Ne osjećam da sam išta zaslužio, već da sam dobio zahvalnoast od naroda. Ovo mi znači obavezu da napravimo što više", rekao je vladika Grigorije, izažavajući nadu da će u Nevesinju u budućnosti biti sve puno bolje.

Akademik Peško rekao je da je za nevesinjsku bolnicu vezan od 1992. godine.

"Ovo je priznanje novoj ekipi. To su heroji u miru. To je priznanje svima u bolnici u Nevesinju. Nikad nisam vidio takav entuzijazam. Pacijenti iz cijele bivše Jugoslavije sada se operišu u Nevesinju", rekao je Peško, poželjevši da u Nevesinju bude što više djece i da nevesinjska bolnica više nikada ne bude ratna.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da narod koji ne poštuje istoriju rizikuje da mu se istorija vrati.

On je naglasio da treba voditi stvarnu brigu o porodicama poginulih boraca, invalidima i borcima i na taj način slati poruke novim generacijama.

Načelnik opštine Nevesinje Momčilo Šiljegović podsjetio je da je Nevesinje imalo 100 kilometara fronta i da su ga branile dvije brigade iz Mostara, jedna iz Nevesinja, jedna iz Bileće, te Druga laka pješadijska brigada.

Komandant Četvrtog bataljona Nevesinjske brigade tokom mitrovdanske ofanzive Ranko Prodanović rekao je da je cilj te ofanzive bio da se razbije Nevesinjska brigada i da bude zauzeta istočna Hercegovina.

"Sedam dana i sedam noći nevesinjski borci borili su se i spriječili zločinački cilj", rekao je Prodanović.

On je naglasio da su u mitrovdanskoj ofanzivi 1992. godine poginula 42 borca te brigade, kao i da je ova brigada u ratu imala 476 poginulih boraca i 3.500 ranjenih.

Prodanović je podsjetio da je u Nevesinju bilo oko 10.000 izbjeglih žena i djece koji su pomagali borcima jer Nevesinje nije imalo rezervnog položaja.

Na svečanoj akademiji izveden je bogat kulturno-umjetnički program.

Povodom Mitrovdana u Nevesinju se održava dvodnevna manifestacija.

Danas u 9.00 časova u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg biće služena sveta liturgija, a nakon bogosluženja, kod Centralnog spomen-obilježja boraca Hercegovine na Gvozdu biće održan pomen i položeno cvijeće.