U Trebinju je danas organizovan kros pod motom "Fizičkom aktivnošću i zdravim načinom života u borbi protiv dijabetesa", na kome su učestvovali učenici iz trebinjske Osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj".

Dijabetes trebinje

LJekar u trebinjskom Domu zdravlja Marko Popović rekao je novinarima pred početak krosa da je dijabetes bolest savremenog doba, a da je jedna od mogućnosti njegovog sprečavanja preventiva, u kojoj važno mjesto, osim lijekova, ima fizička aktivnost.

Predsjednik trebinjskog Udruženja dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica Nada Bijedić rekla je da je ovo jedna od aktivnosti u okviru obilježavanja 14. novembra - Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa.

"Cilj nam je da ukažemo da osoba oboljela od dijabetesa nema prepreka da se bavi sportom, čak i profesionalno", navela je Bijedićeva i napomenula da je za oboljele od dijabetesa fizička aktivnost na prvom mjestu, zatim ishrana, a na trećem mjestu lijekovi.

Nastavnik fizičkog vaspitanja u Osnovnoj školi "Jovan Jovanović Zmaj" Duško Samardžić rekao je da je veoma važno od ranog djetinjstva biti fizički aktivan, na što, kako je rekao, trebaju neprestano da ukazuju roditelji.

On je istakao da su hodanje, plivanje, vožnja bicikla, samo neke od aktivnosti koje se preporučuju, ne samo kao prevencija dijabetesa, već i za zdrave osobe.

Drugi trebinjski kros protiv dijabetesa organizovalo je Udruženje dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica Trebinje u saradnji sa Osnovnom školom "Jovan Jovanović Zmaj" i Atletskim klubom "Leotar".