Na današnjem sastanku velikodostojnika Srpske pravoslavne crkve /SPC/ i najviših zvaničnika Republike Srpske u Bijeljini zaključeno je da je ubuduće neophodno jedinstvo i međusobno uvažavanje predstavnika srpskog naroda na svim nivoima vlasti u BiH.

Patrijarh i politicari iz srpske u bijeljini

NJegova svetost patrijarh srpski Irinej izjavio je nakon sastanka da je razgovarano o aktuelnim problemima, da je izneseno mišljenje Crkve i zvaničnika Srpske, te da će zaključci sa ovog skupa biti orijentir za buduće djelovanje.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zahvalio je predstavnicima Sinoda i naglasio da je na današnjem sastanku zaključeno da se mora češće razgovarati na svim nivoima poličkih struktura, kao i sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve i drugim vjerskim zajednicama.

"Bila je ovo prilika da naglasimo potrebu za jedinstvom i međusobnim uvažavanjam, da se iz političkog govora i razgovora izbaci isključivost, a pogotovo elementi bilo kakvog nipodaštavanja", rekao je Dodik novinarima nakon sastanka.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović rekao je da je poruka sa ovog sastanka da dogovor kuću gradi, naglasivši da je Republika Srpska "važnija od svih nas".

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da ovo bio dobar i koristan razgovor na kojem je iznesen jasan stav SPC da se neće miješati u ugovor BiH i Islamske vjerske zajednice.

On je dodao da je rječnik kojim se političke razlike iskazuju potrebno svesti u tolerantniji okvir.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić ocijenio je da je ovo bio dobar sastanak na kojem je dogovoreno da budu uvažavane institucije i funkcije i da u komunikaciji prestane korištenje jezika koji izaziva tenzije.

Sastanak je održan u Vladičanskom dvoru u Bijeljini gdje su prisustvovali NJegova svetost patrijarh srpski Irinej, članovi Svetog arhijerejskog sinoda, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić.