Opštinski odbor SNSD-a Nevesinje optužio je opštinsku vlast da posluje nedomaćinski i da uzimaju komercijalne kredite da bi popunili "rupe" u budžetu.

nevesinje

U saopštenju nevesinjskog SNSD-a navodi se da se "otaljavajući posao dvije decenije, opštinska vlast toliko uljuljkala da više ne može ni da prepozna prave probleme niti da sagleda opšti društveni interes", te da način potrošnje novog kredita upravo govori o njihovom nedomaćinskom poslovanju.

"Samo za plaćanje goriva, za koje se ne zna ko je, kada i zašto potrošio, otićiće 93.000 KM, dok će se isto toliko novca potrošiti za plaćanje dugova Elektrohercegovini, a Komusu pripada 62.000 KM", navodi se u saopštenju i dodaje da je od novog kredita za troškove zaposlenih predviđeno čak 127.400 KM.

Nevesinjski SNSD dodaje da će se direktno u potrošnji, odnosno na stare dugove potrošiti više od polovine kredita, a u investicije, od kojih su neke "prekrivene političkom maglom", trebalo bi da ode 461.000 KM.

U saopštenju se ističe da opština Nevesinje ima najmanji budžet u Hercegovini u odnosu na broj stanovnika i da već godinama ima ozbiljne probleme sa likvidnošću.

"Budžet od pet miliona uglavnom se potroši na plate radnika opštinske administracije, socijalne potrebe i obezbjeđivanje kakvog-takvog funkcionisanja opštinskih institucija, dok o ulaganjima u privredu, poljoprivredu, ruralni razvoj, infrastrukturu niko i ne priča", kažu u Opštinskom odboru SNSD-a Nevesinje.

U ovom odboru smatraju da je "opštinska vlast godinama gomilala zaposlene, primajući u radni odnos ljude po rodbinsko-plemenskoj i partijskoj podobnosti, ne vodeći računa o znanju, stručnom usavršavanju i drugim kriterijumima koji se u savremenom svijetu odavno vrednuju".

"Godine su prolazile, a ovo malo i siromašno mjesto bilježilo je neslavne rekorde u nezaposlenosti, iseljavanju stanovništva, malim primanjima, malim ili nikakvim ulaganjima", navodi se u saopštenju i napominje da je i poljoprivreda po kojoj je Nevesinje bilo prepoznatljivo uništena jer opština nije imala strategijski plan za spasa ove djelatnosti.

Opštinski odbor SNSD-a Nevesinje zamjera opštinskoj vlasti i to što sredsta koja je dobila od međunarodnih donatora za uređenje zgrade opštinske uprave, koristi za dogradnju "stotinjak kvadrata" kako bi se obezbijedio komfor za volontere, stažiste, pripravnike, savjetnike i koordinatore, koji su, kako kažu, zaposleni mimo svake logike i kriterijuma.

Opštinskoj vlasti, ovdašnji SNSD zamjera i što nije riješila osnovne civilizacijske probleme poput vodosnadbijevanja i odvoza smeća, što ima više makadamskih nego asfaltiranih puteva i što više od polovine svog budžeta potroši na plate administracije.

"To je opština koja na plate radnika u Centru za socijalni rad potroši više para nego na sva socijalna davanja ojađenom narodu", navodi se u saopštenju