Predsjednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića, koji će predvoditi delegaciju Vlade svoje zemlje na sjednici sa Savjetom ministara BiH, danas je u Sarajevu uz najviše državne i vojne počasti dočekao predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić.

vucic u sarajevu

Nakon obilaska Počasne jedinice Oružanih snaga BiH, postrojene na platou ispred zgrada zajedničkih institucija, intonirane su himna Srbije "Bože pravde" i himna BiH.

Zvizdić i Vučić potom su se uputili u zgradu Parlamentarne skupštine BiH, u kojoj će, sa početkom u 10.30 časova, biti održana prva zajednička sjednica Savjeta ministara BiH i Vlade Republike Srbije.

Očekuje se da će na zajedničkoj sjednici biti razgovarano o unapređenju ekonomskih odnosa, kao i o intenziviranju saradnje u oblastima održivog razvoja i zaštite životne sredine, vodoprivrede, energetike, željezničke i putne infrastrukture, prekogranične saradnje i unapređenja regionalne bezbjednosti, te saradnje u oblastima mladih i sporta.

Zvizdić je u ponedjeljak najavio da će nakon sjednice, za koju je rekao da ima i institucionalni i simbolični značaj, biti potpisana četiri protokola između Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije - o traženju nestalih lica, zaštiti i očuvanju mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, saradnji u oblasti zaštiti životne sredine i održivog razvoja, te saradnji u oblasti telekomunikacija.

Potpisivanje sporazuma i izjave za medije zakazani su za 13.00 časova.

Održavanje zajedničke sjednice Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije prije nešto više od mjesec dana dogovorili su Vučić i Zvizdić na sastanku u Strazburu.

Delegacija Vlade Srbije predvođena Vučićem u Sarajevo je doputovala sinoć.

Članove Vlade Srbije na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekala je delegacija BiH, koju je predvodio ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, a dočeku je prisustvovao i ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević

Za članove delegacije Srbije sinoć je u sarajevskom Hotelu "Evropa" priređen svečani prijem.

Kako je ranije najavljeno, u delegaciji Vlade Srbije su potpredsjednica Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, potpredsjednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim LJajić, ministar finanansija Dušan Vujović, te ministar privrede Željko Sertić.

U delegaciji Vlade Srbije su i ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bošković Bogosavljević, ministar pravde Nikola Selaković, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar odbrane Bratislav Gašić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, kao i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Članovi delegacije su i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije Velimir Ilić, generalni sekretar Vlade Novak Nedić i generalni sekretar MIP-a Srbije Veljko Odalović.

Posjeta delegacije Vlade Srbije Sarajevu protiče uz visok stepen mjera obezbjeđenja i uz veliku medijsku pažnju.