Monodramom Fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu "Bog da prosti", u Trebinju je počeo jubilarni 10. Interdisciplinarni fest "Dani malih stvari" na kome će tokom tri dana biti odigrane četiri predstave pozorišta iz Republike Srpske i regiona.

10. Interdisciplinarni festival Dani malih stvari

Monodrama rađena je po motivima romana "Petrijin venac" Dragoslava Mihailovića, koja komičnim i tragičnim situacijama govori o nesrećnoj sudbini jedne žene od rane mladosti, koju je izvela Anita Stojadinović kao svoju master predstavu na Fakultetu dramskih umjetnosti Beograd.

Stojadinovićeva je istakla da je teško na sceni raditi bez partnera, ali da joj olakšalo to što je birala tekst koji joj je blizak jer dolazi iz kraja odakle je i Petrija - lik monodrame.

Prijatan osjećaj na sceni, kaže, dala joj je trebinjska publika, kod koje je izazvala emociju, ističući da je takav prijem od njih i očekivala s obzirom na ranija gostovanja.

Otvarajući sinoć zvanično fest Željko Milošević, umjetnički direktor Kulturne scene "Male stvari" koja je organizator manifestacije, podsjetio je na razvojni put festivala, napominjući da je vremenom postao prepoznatljiv u regionu, sa više od stotinu nagrada na domaćim i međunarodnim festivalima.

Kao jedan od problema sa kojima se već tri godine unazad susreće festival i Kulturna scena, Milošević navodi nedostatak sredstava, odnosno njegovo "sklanjanje" sa budžetskog finansiranja.

Milošević kaže da je festival, upravo zbog nedostatka sredstava, na nivou smotre, jer već treću godinu nemaju ni selektora niti takmičarske nagrade, ali da opstaju na tragu prvih sedam godina postojanja kada je festival to sve imao.

"Nastavili smo da radimo zahvaljujući prijateljima, radu i istrajnosti entuzijasta", rekao je Milošević, izražavajući nadu da će oni koji odlučuju shvatiti da Trebinje ne treba da bude grad amaterizma, već da treba da se razvija u profesionalnom smislu.

Povodom dva jubileja - 10 godina "Dana malih stvari" i 15 godina dramskih radionica Kulturne scene "Male stvari" - pozorišnim prijateljima, zaslužnim pojedincima, ustanovama, sponzorima i medijskim kućama dodijeljene su plakete i zahvalnice.

Zahvalnice dani malih stvari

U drugoj predstavi iste večeri Dušan Matejić izveo je monodramu "Dnevnik jednog ludaka", prema tekstu Nikolaja Vasiljevića Gogolja.

U Domu mladih, u 20.00 časova večeras će nastupiti gosti iz Kosovske Mitrovice - ansambl Fakulteta umetnosti Priština, sa predstavom "Putujuće pozorište Šopalović" LJubomira Simovića.