SINDIKAT TVRDI Radnici Industrije alata se prisiljavaju da napuste preduzeće

Autor: TrebinjeLive Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 02. 11. 2015. - 13:37h

Radnici Svislajon Industrije alata Trebinje prisiljavaju se da potpišu izjavu da sporazumno napuštaju preduzeće bez pisanih odluka Upravnog odbora preduzeća i Skupštine akcionara, dok se imovina nekadašnjeg giganta ‘cijepa’, a radnje rukovodstva preduzeća vode ka propadanju i gašenju Industrije alata, ističe se u saopštenju Sindikata metalaca i rudara SL IAT Trebinje.

industrija alata radnici sindikat uprava

Sindikat u saopštenju navodi da se vrši izdvajanje tehnoloških cjelina sa zatečenim radnicima, gdje se radnici, mimo svoje volje i pod pritiskom otkaza Ugovora o radu prisiljavaju da pređu u drugu firmu.

„To smatramo mobingom“, jasno poručuju iz Sindikata, napominjući da radnici Industrije alata podržavaju ulaganja kompanije Svislajon u nove projekte, ali da isto tako javnost mora da bude upoznata da su radnici IAT-a dovedeni na prosjački štap.

I pored upućenih dopisa na adrese predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, predsjednika Vlade Srpske Željke Cvijanović, Investiciono razvojne banke Republike Srpske, ministra finansija Zorana Tegeltije, ministra industrije, energetike i rudarstva Petra Đokića, većinskog vlasnika Svislajon Industrije alata Rodoljuba Draškovića, generalnog direktora IAT-a Branke Ratković i članova Upravnog odbora preduzeća, niko ih nije primio da razgovaraju o sudbini preduzeća.

Molbu za prijem da razgovaraju o sudbini Industrije alata uputili su i na adresu vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija, ali ni tu radnici trebinjske Fabrike nisu dobili sagovornika.

„Sve radnje koje rade u Svislajon Industriji alata ne idu na ruku ni radnicima, ni firmi“, kaže se u saopštenju Sindikata, koje potpisuje predsjednik Upravnog odbora  Sindikata metalaca i rudara SL IAT Trebinje Nikola Spaić.

Sindikat napominje da, iako je prošlo osam godina, još uvijek nije završen ugovor o kupoprodaji IAT-a, koji je potpisan sada već davne 2007. godine.

„Nije izmiren ni radni staž u prosjeku za osam godina, a radi se i na smanjivanju kapaciteta i cijepanju Industrije alata„, tvrde sindikalci, dodajući da u Indistriju alata od privatizacije do danas nije ništa ulagano i modernizovano, već samo otimano i smanjivano.

Oni napominju da radnici sami snose sve obaveze iz ugovora o privatizaciji, poput povezivanja radnog staža radnicima koji su stekli uslov za penziju, reprogram duga za struju…

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja