U Zadužbini Ilije M. Kolarca na Studentskom trgu u Beogradu, večeras je predstavljena knjiga "Diplomatski spisi" Jovana Dučića, koju je priredio Miladin Milošević, direktor Arhiva Jugoslavije, a izdalo ju je Udruženje Trebinjaca "Jovan Dučić" iz srpske prestonice.

knjiga diplomatski spici jovana ducica predtavljeni u beogradu

Knjigu čine 182 diplomatska spisa i 14 izvora iz veoma bogate diplomatske karijere Jovana Dučića, koja je trajala od 1910. godine do 1941. godine u devet država i 13 misija.

Prema riječima Miladina Miloševića, 25 godina je prikupljao arhivsku građu kako bi dopunio izdanje knjige "Diplomatski spisi" iz 1991. godine, za koje je smatrao da nije bilo dovoljno da upotpuni biografiju Jovana Dučića.

"Upustio sam se u istraživanja naših arhiva i biblioteka, posebno iz razloga što Jovan Dučić ne pripada samo istoriji i kulturnom stvaralaštvu, već i istoriji srpske i jugoslovenske diplomatije", kazao je Milošević.

On je naglasio da su spisi objavljeni u knjizi veoma značajan pisani materijal, koji nije bilo lako pronaći, posebno zbog činjenice da je veliki broj tih dokumenata iz perioda između dva svjetska rata.

Dučić je jedinstven i kao pjesnik i kao diplomata, istakao je večeras u Kolarcu Živadin Jovanović, bivši ministar spoljnih poslova Savezne Republike Jugoslavije, naglašavajući značaj i vrijednost predstavljene knjige.

"Sama knjiga je jedno izvanredno i značajno delo i jedan putokaz kako bi trebalo dalje nastaviti sa analiziranjem i poštovanjem preko knjige velikana i diplomatije naše politike i kulture. Knjiga po svojoj strukturi ima dva osnovna dela - analizu gospodina Miloševića od 30-ak stranica i drugi deo koji ovoj knjizi daje karakter istorijskog izvora, zbirke originalnih dokumenata i tekstova koje je napisao Jovan Dučić", kazao je Jovanović.

knjiga diplomatski spici jovana ducica predtavljeni u beogradu

On je istakao da za istoričare i naučnike "Diplomatski spisi" spadaju u istorijsko djelo, za diplomate u diplomatski priručnik, a za čitalačku publiku uopšte ovo je knjiga beletristike, napominjući da je Dučić na jedan specifičan i zanimljiv način pisao izvještaje o temama koje ne moraju uvijek da budu zanimljive.

"Dok čitate ovu knjigu - pisma, izveštaje i informacije Jovana Dučića vi uživate kako u sadržini, tako i u njegovom stilu. Zato je to knjiga savršene beletristike, eseja koji su jedinstveni po tome što su pisani rukom vrhunskog srpskog, ali i evropskog i svetskog književnika i pesnika", rekao je Jovanović.

Ljubodrag Dimić, dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti i redovni profesor beogradskog Filozofskog fakulteta, istakao je da su izvještaji Jovana Dučića iz Sofije, Rima, Atine, Madrida, Kaira, Budimpešte, Bukurešta, Lisabona, autentično svjedočanstvo iz 13 diplomatskih misija koje je pjesnik obavljao, kao i o službovanju u osam evropskih i jednoj afričkoj državi.

"Njihovo objavljivanje, samim tim, nije samo doprinos proširivanju stručnih znanja o tome kako je funkcionisala jugoslovenska diplomatija, već je tim dokumentima Dučiću vraćen onaj deo života koji je decenijama bio u senci njegove raskošne poezije", kazao je Dimić.

U ime izdavača i organizatora večerašnjeg predstavljanja knjige Jovana Dučića, prisutne je pozdravio Žarko J. Ratković, predsjednik Udruženja Trebinjaca "Jovan Dučić" iz Beograda.

"Mi smo zahvalni Jovanu Dučiću što nam je ukazao priliku da štampamo njegove 'Diplomatske spise', koje je on uputio svojoj Vladi. Dugo vremena spisi nisu bili dostupni javnosti, a onda se i zaboravilo da oni i postoje. Da nije bilo vrednog i marljivog istoričara, dičnog Hercegovcva Miladina Miloševića, ova knjiga ne bi ugledala svetlost dana", kazao je Ratković.

Beogradskoj promociji "Diplomatskih spisa" Jovana Dučića, između ostalih, prisustvovali su ambasador BiH u Srbiji Lazar Mirkić, pjesnik Rajko Petrov Nogo i drugi.

Knjiga je u avgustu predstavljena u Trebinju.