Ruski akademik Jelena Guskova izjavila je da je Srbija veoma važna Rusiji i istakla da je odnos Rusije prema Republici Srpskoj isti kao i prema Srbiji.

jelena guskova

"Sve što važi u odnosima Rusije i Srbije, važi i za Republiku Srpsku. Rusiji je važno očuvanje Republike Srpske, a sve više se radi i na jačanju naših veza i odnosa. U prilog tome idu i odlični odnosi predsjednika Vladimira Putina i Milorada Dodika", rekla je Guskova za "Večernje novosti".
Guskova, koja je i rukovodilac Centra za izučavanje savremene balkanske krize Ruske akademije nauka, navodi da u sadašnjim teškim i napetim međunarodnim odnosima i okolnostima Rusija zna ko joj je pravi prijatelj, a ko ne.

"Zna ko nikad nije pucao u nju. A, nijedan Srbin nikada nije pucao u Rusiju. Zato je za moju zemlju Srbija jedinstven prijatelj u svijetu. Možda čak i jedini. Najiskreniji", rekla je Guskova.

Podsjećajući na to da su Srbi i Rusi u svim velikim istorijskim događajima uvijek bili zajedno, ona naglašava i da su dvije zemlje posljednjih godina krenule u novu, zajedničku istoriju.

"Odnosi Srbije i Rusije su se vratili u svoj stari, pravi kolosijek. To se najbolje potvrdilo u teškim trenucima velikih pritisaka na Srbiju, kada je Rusija jasno pokazala da stoji iza Srbije i u UN i u Savjetu bezbjednosti, kao i sada u zajedničkoj borbi da Kosovo ne bude primljeno u Unesko. S druge strane, Srbija nije podržala sankcije Rusiji, a to i rukovodstvo i narod moje zemlje izuzetno cijene", rekla je Guskova.
Ona je ukazala na to da EU neprekidno uslovljava Srbiju, dovodeći je pred teške odluke i izbore i napomenula da Unija ima svoje interese i ciljeve zbog čega će nastaviti politiku uslovljavanja jer želi da ostvari svoje interese.

"Uslovljavaće Srbiju iako znaju da je u cijeloj svojoj istoriji bila jedan od najvažnijih samostalnih političkih i vojnih faktora, ne samo na Balkanu, nego i u južnoj Evropi. To na Zapadu dobro znaju i zato traže načine da smanje mogućnosti Srbije da ostane samostalni vojni i politički faktor Balkana i juga Evrope", rekla je Guskova.

Ona je istakla da bi dobre odnose Rusije i Srbije mogao da naruši jedino ulazak Srbije u NATO.

Guskova kaže da bi se od tog trenutka, kada je riječ o odnosima Srbije i Rusije, sve promijenilo, jer pripadnost države nekom vojnom savezu u velikoj mjeri mijenja njenu spoljnu politiku.

"Srbija je u okruženju članica NATO-a ili kandidata za članstvo u tom vojnom savezu, zato očekujem da će biti pod pritiskom da u budućnosti pristupi NATO-u. Vjerujem, ipak, da će Srbija ostati vojno neutralna", zaključila je Guskova.

Jelena Guskova je i inostrani član Srpske akademije nauka i umetnosti i član Senata Republike Srpske.