Trebinjac Aleksandar Vlatković i njegov prijatelj Ivan Lozovski, pronašli su grob slavnog hercegovačkog ustanika i vojvode Luke Vukalovića, poslije 13 dana traganja i 3.500 pređenih kilometara.

vlatkovic na grobu vojvode luke vukalovica

Grob se prema Vlatkovićevim riječima za TrebinjeLive.info nalazi u centru sela Salitićija, koje je 1.270 kilometara udaljeno od grada Odesa u Ukrajini. Do sela je, kako Vlatković kaže, došao iz Odese, preko Harkova, Zaparožja i Černigiva.

U centar Salićitije mogle su biti sahranjene samo istaknute vojskovođe, sveštenici ili drugi veliki ratnici, priča Vlatković svjedočenje stanovnika tog kraja.

"Potraga je trajala 13 dana, a selo gdje je vojvodin grob nalazi se 70 kilometara od ratne zone", ističe Vlatković za TrebinjeLive.info, napominjući da je primjetan veliki broj vojnih punktova koji kontrolišu granicu.

On kaže da na kamenoj ploči, isklesanim slovima piše: "Tu počivaju Ivan Lazarević i vojvoda hercegovački Luka Lazara Vukalović". grob vojvode luke vukalovica (1)

Prema njegovim riječima, u selu je pronašao starijeg čovjeka, koji je prema pričama najkopetentniji kada je u pitanju to područje.

"Čiča mi je kazao da za njegovih 80 godina života niko nikada nije dolazio ni tražio grob vojvode Luke, a da mu ni otac ni djed nešto slično nisu pričali", kaže Vlatković, svjedočeći riječi čovjeka iz sela Salitićija u kome je pronašao grob vojvode Luke Vukalovića.

Vlatković kaže da ga je čiča odmah pitao da li je Hercegovac, jer je u tom području bilo tridesetak crnogorskih familija, iskazujući veliko oduševljenje nakon njegovog potvrdnog odgovora.

"Te crnogorske porodice su bile cijenjene i bogate, a za njih su radili seljani i na njih gledali kao na gazde. A pričao mi je i jedan čiča u selu da je njegova majka radila za Crnogorce i tako prehranjivala svoju porodicu", ističe Vlatković.

grob vojvode luke vukalovica aleksandar vlatkovic grob vojvode luke vukalovica aleksandar vlatkovic

U Trebinju su prije tri mjeseca otkrivena dva spomenika vojvodi Luki Vukaloviću - jedan u rodnim Zupcima, a drugi u samom centru grada, neposredno uz Kameni most.

Tom prilikom je istaknuto da su trebinjski i hercegovački narod svim srcem za to da se vojvodine kosti sa duhom sjedine, da se u vali između Orjena i Leotara nađe malo svete hercegovačke zemlje za njegov vječni ukop, za njegovo časno ime u hercegovačkom kamenu i njegov novi, vječni život u svom narodu i na njegovoj tvrdoj baštini, njegovoj Hercegovini.

Vojvoda Luka Vukalović rođen je 1823. godine u Bogojević Selu na Zupcima.

Predvodio je ustanak protiv Turaka 1852/53. godine, koji se rasplamsao 1857. godine i trajao do 1862. godine.

Pomen vojvode Luke Vukalovića i bitka Srba sa Turcima su opisani u pjesmi vojvode Mirka Petrovića Njegoša „Boj na Zupcima“.

grob vojvode luke vukalovica aleksandar vlatkovic