Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se Specijalna brigada policije Republike Srpske i policija Srpske u cjelini ubrajaju među najbolje bezbjednosne agencije u BiH i regionu.

specijalna policija rs dodik

Tokom predstavljanja ratnog puta Šestog odreda Specijalne brigade policije Republike Srpske u Trnu kod Laktaša, Dodik je u obraćanju istakao da se u narednom periodu ova jedinica mora ojačati u ljudstvu da bi bila spremna da u svakom trenutku odgovori na eventualni bezbjednosni izazov u Srpskoj.

"Moramo sve učiniti da ojačamo poziciju policije Republike Srpske da bi mogla odgovoriti na globalne izazove terorizma i drugih prijetnji po Republiku Srpsku", rekao je Dodik.

On je naveo da će u narednom periodu Specijalna brigada policije Republike Srpske biti premještena iz sadašnje baze u Trnu na prostor bivše kasarne u Zalužanima.

Dodik je rekao da nije tačno i da nije moguće da objekat bivše kasarne u Zalužanima bude upotrijebljen za eventualni smještaj ako bi došle izbjeglice iz Sirije.

"Neprihvatljivo je da neko od institucija BiH odlučuje da markira taj prostor a da ne pita Republiku Srpsku i mi to nećemo dozvoliti", istakao je Dodik.

Dodik je istakao da Republika Srpska nikada neće i ne smije zaboraviti pripadnike Specijalne brigade policije i Vojske Republike Srpske koji su svoje živote dali za njeno stvaranje.

On je napomenuo da su tokom proteklog rata ljubav i istrajnost srpskih boraca za postojanje i opstanak Republike Srpske bili veći od svih napada.

U Trnu kod Laktaša danas su obilježene 23 godine od formiranja Šestog odreda Specijalne brigade policije Republike Srpske.

Šesti odred jedna je od najelitnijih specijalnih jedinica Republike Srpske i bio je skoro na svim ratištima tokom odbrambeno-otadžbinskog rata.

Svečanost je počela predavanjem raporta komandanta Specijalne jedinice policije Republike Srpske Dragana Ribića predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku i smotrom ove jedinice.

Svečanosti prisustvuju i premijer Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Milomir Savčić, pripadnici MUP-a i mnogobrojni gosti.