NJegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije osveštali su hram Svete Petke u bilećkom naselju Zlatište, koji je sagrađen sredstvima mještana i drugih donatora.

crkva u naselju zlatiste bileca

Gradnja crkve počela je prije dvije godine za potrebe nekadašnjih mještana sela Miruše, koji su iz tog mjesta otišli prije pedeset godina zbog stvaranja hidroakumulacije Bilećko jezero.

Vladika Grigorije zahvalio je svima, koji su iseljeni iz doline Trebišnjice i naseljeni u ovom bilećkom naselju, što nisu zaboravili ko su i što crkvu svoju ne ostavljaju već je iznova grade i obnavljaju.

On je u obraćanju pred više stotina vjernika istakao da je ovaj hram posvećen Svetoj Petki - Paraskevi, čudesnoj svetiteljki, ženi koja je postala obožena i koja će ubuduće biti zaštitnica Zlatišta i njenog čudesnog naroda.

Prema njegovim riječima, još od Starog zavjeta Bog je dao da se zidaju hramovi, da se u njima čuva svetinja nad svetinjama i tajna nad tajnama.

Vladika je naglasio da radost nije samo u izgradnji hrama, već i što je u ovoj novosagrađenoj bogomolji kršteno dvanaestoro djece, ali i što je u đakona rukopoložen otac Aleksandar koji će uskoro biti sveštenik u Bileći.

"Današnjim krštenjem roditelji i kumovi djece su pokazali da ovdje ima budućnosti, dobrote, sreće i svetosti. Nisu mogli izabrati ljepši dan da krste djecu od ovog kada je osveštana njihova crkva", rekao je vladika Grigorije.

Vladika Joanikije u svom obraćanju vjernicima je naglasio da je ovaj dan donio veliku radost za sve mještane i poželio im da im novi hram donese novi život i radost u srca i domove.

osvecenje crkve u bileci

"Zbog toga se i grade ove svetinje, da se u njih sabiramo, da se u njima osveštavamo, da bismo i mi postali hramovi Boga živoga", rekao je Joanikije i dodao da je Sveta Petka zaštitnica svih pravoslavnih naroda koje je povezala.

Predsjednik Odbora za gradnju crkve Vido Mišeljić rekao je da je hram sagrađen velikom voljom i neizmjernom ljubavlju.

Mišeljić je naveo da je ovo jedini hram u opštini Bileća posvećen Svetoj Petki i podsjetio da se u Mirušama, na samoj obali Bilećkog jezera, nalazi ruševina crkve Svete Petke.
Predrag Čuknić, otac tri djevojčice koje su krštene u novosagrađenoj crkvi, kaže da je danas najsrećniji čovjek jer je u svečanoj atmosferi i prelijepom hramu krstio djecu.

U porti crkve priređen je bogat kulturno-umjetnički program.