OVO JE PRVI SRPSKI BUKVAR Štampan je u Veneciji 1597. godine

Autor: TrebinjeLive/Agencije Foto: Agencije
TREBINJELIVE 31. 10. 2015. - 12:20h

Prvi srpski bukvar napisao je Inok Sava, a štampan je kod mletačkog štampara Đ. A. Rampaceta u Veneciji 1597. godine, poslije čega ga je pratila huda sudbina zaborava i nemara. O Savi Inoku ne zna se ništa više nego da je bio rodom iz Paštrovića i jeromonah manastira Dečani.

prvi srpski bukvar

Na prvoj stranici bukvara je štampana azbuka, slijede samoglasnici, zatim slogovi, imena svih slova (az, buke, vede…).

Bukvar Inoka Save je nastao u doba kada je malo koja evropska zemlja i kultura raspolagala sopstvenim učilima, pismenima, abecedarima, azbučnicima.On najviše fascinira svojom metodikom, jer je prvi put u Evropi primjenjen fonetski princip čitanja.

No, ostao je zaboravljen.

Dok su se zlopatili učeći se pismenosti iz tuđih pismenoslova, Srbi, na nesreću svoje kulture, nisu znali da već više od dva vijeka imaju sopstvenu knjigu po kojoj se moglo učiti srpski – čitati i pisati.

„Prvi srpski bukvar“, ostao je potpuno nepoznat sve do 1893. godine, a u srpsku kulturnu baštinu uvršten je, veoma stidljivo, tridesetak godina kasnije, kada ga je Ljuba Stojanović stavio u Katalog Narodne biblioteke.

Komentari

Dali smo imali stariji bukvar, neznamo , ali je ovaj veoma vredan, kao dokaz da je vincansko pismo nase. U njemu i posle sedam hiljade god. postoje petnajest simboli-slova identicna sa vincanskim, a 4 drugacije okrenuta. Dva su veoma karakteristicna, a Srbi su ih i posle 7 milenijuma koristili u svom pismu.

Odgovori

Ima srpsko-tursko-arapsko-persijski rečnik iz vremena Mehmeda II Osvajača, iz njegove lične biblioteke.Danas se čuva u muzeju Aja Sofije u Istambulu.

Odgovori

Ovo je Balgarski recnik i azbuka.
Ne e srbski.

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja