U Trebinju će se od 1. do 3. novembra održati jubilarni 10. interdisciplinarni festival "Dani malih stvari", na kome će nastupiti Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda, Fakultet umetnosti iz Prištine sa sjedištem u Kosovskoj Mitrovici i Pozorište mladih "DIS" iz Banjaluke sa ukupno četiri predstave.

dani malih stvari

Prema riječima Željka Miloševića, izvršnog direktora Kulturne scene "Male stvari", koja je i organizator tradicionalne manifestacije, u posljednje tri godine festival je više na nivou smotre, nego festivala, jer je izostala podrška grada Trebinja.

"Živimo u vremenima kada je svaka podrška kulturi dobrodošla i trebamo da istaknemo preduzeća koja podržavaju kulturu i umjetnost, jer bez kulture i umjetnosti nema ni identiteta, ni naroda", kazao je Milošević, dodajući da su festival, između ostalih, pomogli Hidroelektrane na Trebišnjici, Podrum "Vukoje", Javna ustanova "Dom mladih", Foto-kino klub Trebinje.

On kaže da ako se pogleda budžet grada Trebinja i grant za kulturu, primjećuje da se ne izdvajaju novčana sredstva za domaću produkciju i proizvodnju, već samo za manifestacionu kulturu, koja je uvezena i prikazana za jedan sat, a sve bez mogućnosti da oni koji stvaraju u Trebinju predstavljaju svoj grad i srpski narod u regionu i šire.

"Nažalost, domaći stvaraoci služe samo za popunjavanje rupa i to uglavnom besplatno", istakao je Milošević, dodajući da je uvijek u kulturi bilo teško, ali da su "Dani malih stvari" ranije podržavani od strane grada.

zeljko milosevic

Milošević je zaključio da je ovaj festival opstao zahvaljujući ljudima koji vole pozorište, malim sredstvima i imajući puno prijatelja, koji su dokaz da su oni pravo bogatstvo.

Ulaz na sve predstave je besplatan, jer su organizatori povodom jubileja odlučili da sve časte ljubitelje pozorišta, koji su ih proteklih godina podržavali i bili uz njih.

Svi programi se održavaju u Domu mladih sa početkom u 20.00 sati.