Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske nije zadovoljno učinjenim na rasvjetljavanju događaja u Potočarima kada je napadnut premijer Srbije Aleksandar Vučić.

dragan lukac ministar unutrasnjih poslova srpske

"Tamo se dogodio međunarodni incident koji nije rezultovao pravim odgovorom bezbjednosnih agencija sa nivoa BiH. Policija Republike Srpske identifikovala je određen broj lica i čekamo da vidimo šta će da urade sa nivoa BiH", kaže Lukač.

On je za "Nezavisne novine" rekao da će, ukoliko ne bude adekvatnog reagovanja sa nivoa BiH, Policija Srpske, u dogovoru sa Specijalnim tužilaštvom Republike Srpske, vidjeti šta može preduzeti da bi bili rasvijetljeni događaji iz Potočara.

Lukač je naveo da više stotina lica iz BiH ratuje na stranim ratištima i da će se jednog dana vratiti u BiH.

"Mnogi nisu otišli iz BiH, ali ne znači da nisu spremni da ovdje u datim okolnostima izvrše teroristički akt ili se uvežu u neke šire strukture koje su spremne na izvršenje takvog akta", dodao je Lukač.

On je podsjetio da je teroristički akt u Zvorniku bio organizovani čin određenog broja radikalno nastrojenih lica.

"Očekivali smo da će istraga pokazati mnogo više detalja i umiješnih lica iz vehabijskog pokreta, ali nakon određenih privođenja i saslušanja nije se odmaklo daleko. Policiji Republike Srpske ta lica nisu dostupna, jer se uglavnom nalaze u Federaciji BiH, kao i napadači na Vučića", rekao je Lukač.

On je ocijenio da bezbjednosna situacija u Republici Srpskoj nije narušena, bez obzira na ubistva koja su se dogodila na području Centra javne bezbjednosti Banjaluka.