U Republici Srpskoj u 2012. godini bilo je 568 oboljelih od raka debelog crijeva, dok je taj broj u 2013. iznosio 648, što predstavlja 10,4 odnosno 11,3 odsto ukupnog broja novooboljelih od malignih bolesti, podaci su Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. kancer debelog crijeva

Prema istraživanju zdravlja stanovništva u domaćinstvima koje je Institut proveo 2010. godine, oko 56 odsto odraslog stanovništva Republike Srpske konzumira crveno meso jedan do dva puta nedjeljno, a oko 15 odsto ne konzumira crveno meso ili ga konzumira manje od jednom sedmično.

Prema istom istraživanju, 30 odsto odraslog stanovništva Republike Srpske ne konzumira mesne prerađevine ili ih konzumira manje od jednom sedmično, a najveći procenat, odnosno 40 odsto konzumira mesne prerađevine jedan do dva puta sedmično, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo.

U Institutu navode da ovi rezultati podržavaju već aktuelne javnozdravstvene preporuke da se smanji unos crvenog mesa i mesnih prerađevina, ali da istovremeno treba imati na umu da crveno meso ima značajnu hranljivu vrijednost.

Na osnovu rezultata koje je objavila Svjetska zdravstvena organizacija, potrebno je da vlade i međunarodne regulatorne agencije provedu procjene rizika kako bi se izbalansirali rizici i koristi konzumacije crvenog i mesa i mesnih prerađevina, te da se tada pruže najbolje moguće preporuke za ishranu.

Međunarodna agencija za istraživanje karcinoma /IARC/ pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji izvršila je procjenu kancerogenosti crvenog mesa i mesnih prerađevina i klasifikovala ga u IARC Monografiji kao vjerovatno kancerogeno za ljude u Grupi 2A, na osnovu ograničenih dokaza da potrošnja crvenog mesa izaziva rak kod ljudi.

Ovo udruženje se uglavnom baziralo na karcinom debelog crijeva i rektuma, ali je povezanost između konzumacije crvenog mesa i pojave karcinoma uočena i kod karcinoma pankreasa i prostate.

Prerađeno meso je svrstano u kancerogene za ljude iz Grupe 1 na osnovu dovoljno dokaza kod ljudi da konzumacija prerađenog mesa uzrokuje kolorektalni karcinom.