U Kulturnom centru u Trebinju večeras je otvorena izložba slika likovne radionice "Priče s izložbe" "Filips kolekšn" muzeja iz Vašingtona, OKC „Abrašević“ iz Mostara, Američkog kutka Trebinje i NVO „Oaza“ Trebinje.

Price s izlozbe trebinje

"Ova radionica obuhvatila je dva razreda VI1 i VI3 Osnovne škole 'Jova Jovanović Zmaj', 23 nastavnika i 25 srednjoškolaca i studenata", kazala je Vesna Đurić, asistent na pomenutom projektu.

Ona je istakla da su se djeca u osnovnoj školi putem crteža povezala sa djecom iz Vašingtona, koja su njihovog uzrasta, a na osnovu jedne priče koju su po sopstvenoj zamisli prenijeli na papir i pokazali ih vršnjacima preko okeana.

"Nastavnici su se upoznali sa metodom umjetičkog pristupa času, gdje se kroz bilo koji vid umjetnosti, a u ovom slučaju kroz crtež, može objasniti određena tema iz bilo kog predmeta", dodala je Đurić, dodajući da crtež postaje slikovito objašnjenje određene teme, gdje su napravljene individualne i kolektivne priče.

Prema riječima Ričel Koper iz Filips kolekšn muzeja, došla je u Trebinje, kako bi kroz radionicu pokazala kako integrisati umjetnost u nastavni program.

"Kroz ove radionice vidjela sam da djeca iz Trebinja i Mostara imaju dosta stvari zajedničkog sa djecom iz Vašingtona, posebno u vezi sa temama diskriminacije, zajednice, identiteta", dodala je Koper.

Izložba će u narednom periodu biti prikazana u Sarajevu i Vašingtonu.

Radionica u Trebinju nastavak je projekta koji se provodi pod pokroviteljstvom Ambasade SAD u BiH i Stejt dipartmenta, a proteklih dana održana je i u Mostaru.

Price s izlozbe trebinje

Price s izlozbe trebinje