Bilo bi opasno granicu zatvoriti počev od Slovenije ili Hrvatske, jer bi time Srbija, Makedonija i Grčka bile dovedene u potpuno nekontrolisanu situaciju, ocjenjuje danas bečki dnevnik "Standard" i upozorava da su se odnosi u regionu pogoršali zbog izbjegličke krize.

migranti madekonija vojska

List piše da bi najmanje zlo bilo jačanje desnih političkih snaga i da su "opasnosti mnogo veće", jer bi "preopterećenje u migrantskoj krizi moglo dovesti do političke zloupotrebe, nasilja i rastuće nesigurnosti".

"Standard" navodi da su "Makedonija i Srbija ne samo siromašnije, već i nestabilnije od Grčke", i tvrdi da "tamošnje bezbjednosne strukture nisu dorasle velikim krizama".

"Makedonska administracija je upravljana dubokim partijskim interesima, i može u svako doba biti upotrebljena za manipulacije", piše list.

Čerčil je Balkan okarakterisao kao "mekani stomak Evrope", odnosno mjesto na kome je "stari kontinent" najranjiviji, a to je tačno i danas, navodi bečki list.

"Standard" ukazuje da je sredinom septembra moglo da se vidi na mađarskoj granici šta se dešava kada jedna zemlja zatvori granice, podsjećajući da je grupa mladih, spremna na nasilje, počela da nasrće na policiju i pokušavala da na silu pređe preko granice.

"Ako se granice zatvaraju, onda samo od juga ka sjeveru, u koordinaciji između Grčke i susjeda Bugarske, Makedonije i Albanije, koja bi mogla biti deo sljedeće rute. Pošto se radi o šengenskim granicama, EU bi mogla da pomogne kao na granici prema Turskoj", podvlači "Standard".

Prema ocjeni austrijskog lista, sada je važno da se ne gleda u stranu već ozbiljno shvati preopterećenost, i strateški pametno i odgovorno reaguje kako se ne bi ugrozila stabilnost u srednjoj i jugoistočnoj Evropi.