Ambasador Francuske u BiH Kler Bodoni danas je prilikom posjete Gimnaziji "Jovan Dučić" u Trebinju izrazila zadovoljstvo što veći broj mladih uči francuski jezik, kao i njihovom zainteresovanošću za kulturu te zemlje. francuski ambasador u gimnaziji jovan ducic u trebinju

Bodonijeva je istakla da je Gimnazija primjer škola u kojima je zastupljeno učenje više jezika, među kojima i francuskog, te da je njena namjera da se na neki način još više podstakne učenje ovog jezika.

"Nadam se da će ovi mladi ljudi izabrati prava zanimanja u kojima će im francuski jezik biti od pomoći za njihovu bolju i perspektivniju budućnost", rekla je ona, ne isključujući mogućnost da se za djecu sa ovih područja koja uče francuski jezik organizuje odlazak u Francusku, jer je to najbolji način za bolje upoznavanje jezika i kulture jedne zemlje.

Kler Bodoni je dodala da BiH nije dovoljno poznata u Francuskoj, ali da ni Francuska nije dovoljno ekonomski prisutna na ovim područjima, što nije slučaj kada je riječ o kulturi.

Direktor Gimnazije "Jovan Dučić" Dragoslav Banjak rekao je da tradicija učenja francuskog jezika traje od osnivanja škole 1921. godine, ističući da je francuski jezik dugo godina imao možda i najvažniju ulogu od svih jezika.

"Iako je u novije vrijeme engleski jezik dobio primat, postoji potreba da se učenici upoznaju i o drugim jezicima i kulturama, a francuski je idealan za tako nešto", rekao je Banjak.

On je dodao da je želja svakog direktora da učenici sve predmete izučavaju na što bolji i kvalitetniji način i postignu što veći nivo znanja.

"Ono što je dobro je da su iz francuske Ambasade prepoznali da ovdje učenici žele da uče francuski jezik i spremni su da pomognu", rekao je Banjak i dodao da jedan od vidova te pomoći i posjeta lektora.

Banjak je istakao da će biti sagledana mogućnost razmjene učenika i napomenuo da su već neki, zahvaljujući zalaganju i rezultatima, imali priliku da putuju u Francusku.

Jedan od gimnazijalaca koji uče francuski jezik i žele da nastave studije francuskog je učenica četvrtog razreda Gimnazije Sandra Čihorić, koja kaže da francuski jezik uči već osam godina i da joj je želja da bude profesor ili prevodilac, ali i da posjeti Pariz.