Beogradski međunarodni sajam knjiga biće otvoren danas, jubilarno po 60.put, pod sloganom "Šta bi bilo da nije bilo?".

Sajam knjiga beograd 2015

Najveću književnu i kulturnu manifestaciju u Srbiji i regionu otvoriće režiser i pisac Emir Kusturica i njegova koleginica iz Rusije Natalija Naročnickaja, pošto je Rusija počasni gost ovogodišnjeg sajma.

Vrata sajma će se otvarati svakoga dana do 1. novembra od 10 do 21 sat, a posjetioce očekuje 483 direktnih izdavača od čega 67 iz inostranstva.

Fokus tribinskih i promotivnih programa, kao i tematskih izložbi, biće usmjeren na jubileje domaće i inostrane prije svega 100. godišnjicu rođenja Branka Ćopića, 80.godišnjicu rođenja Danila Kiša, 120. godišnjicu Milana Kašanina, 1200 godisnjicu Metodija Solunskog slovenskog prosvetitelja, ali će biti obilježene i godišnjice Don Kihota, Čaplinove epohalne pojave na filmu...

Na sajmu će prvi put biti održan Festival stvaralastva mladih (do 30 godina) na kome će se umjetnici predstaviti likovnim, muzičkim scenskim i filmskim delima koja za temu imaju knjigu.

Takođe, prvu put će biti organizovani okrugli stolovi na kojima će učestvovati poznate ličnosti iz javnog i kulturnog života koje ne pripadaju esnafima pisaca i izdavača ali imaju šta da kažu o literaturi.

U okviru akcije Skupštine Beograda "Negujmo srpski jezik" svakoga dana biće organizovan kviz za posjetioce Sajma sa lijepim nagradama.