Zdravstvena kultura Trebinjki je na visokom nivou, što je doprinijelo da ove godine dva karcinoma dojke budu otrivena u najranijem stadijumu.

opsta-bolnica-trebinje

Radiolog-onkolog u Bolnici Trebinje LJubica Miljanović istakla je da rano otkrivanje karcinoma znači da je njihova patohistološka dijagnoza takva da neće podlijegati radioterapiji i hemotarpiji, a neće opteriti ni Fond zdravstvenog osiguranja dodatnim troškovima.

Nakon predavanja održanog u Trebinju u okviru obilježavanja oktobra - Mjeseca borbe protiv karcinoma dojke, Miljanovićeva je istakla da se starosna granica žena koje obolijevaju od karcinoma dojke pomjerila ka mladoj generaciji.

"Upravo ova dva karcinoma otkrivena su kod žena u tridesetim godinama. Zahvaljujući njihovoj svijesti i redovnim pregledima, karcinom je na vrijeme otrkriven, a njihov životni put nastavljen bez problema", naglasila je Miljanovićeva.
Ona je dodala da se na onkološkom odjeljenju Bolnice Trebinje liječe i dva muškarca srednje životne dobi.

Predsjednik Udruženja građana "Nada" Koviljka Komnenić kaže da se ovim predavanjem nastavljaju aktivnosti u borbi protiv karcinoma dojke, ali da se želi ukazati i na značaj prevencije i da se podigne svijest građana o njenoj važnosti.

O položaju žene u savremenom trenutku i izazovima na koje žena mora da odgovori govorila je i profesor sociologije na Filozofskom fakultetu u Nikšiću LJiljana Vujadinović.
Udruženje građana "Nada", koje je organizovalo predavanje, ima 50 članova, redovno provodi palpatorne preglede, a prošle godine relizovali su i kampanju "Nemoj da zakasniš", apelujući na žene da brinu o zdravlju i na vrijeme obave ultrazvučne i mamografske preglede dojki.