Osnovna škola /OŠ/ "Sveti Vasilije Ostroški" iz Trebinja je realizovanjem projekta druženja učenika sa vršnjacima iz škole iz druge zemlje, ostvarila značajne rezultate i korist i za ustanovu i djecu koja su učestvovali u nastavnim, vannastavnim i rekreativnim aktivnostima, rekli su predstavnici ove obrazovne ustanove.

osnovna skola sveti vasilije ostroski trebinje

Rukovodstvo ove škole predstavilo je danas dosadašnje rezultate projekta prekogranične saradnje "Obrazovanjem i saradnjom ka zajedničkoj evropskoj budućnosti", koji su prije četiri mjeseca započeli direktori osnovnih škola "Dušan Obradović" sa Žabljaka i "Sveti Vasilije Ostroški" iz Trebinja Zoran Vojinović i Dragan Mrdić.

Istaknuto je da su do sada održana dva kampa - u Trebinju i na Žabljaku, te da su učenici imali priliku da se upoznaju i sa kulturno-istorijskim i prirodnim znamenitostima ovih područja.

Direktor OŠ "Sveti Vasilije Ostroški" Dragan Mrdić je rekao novinarima da će nakon završenog projekta i zahvaljujući donaciji sva informatička oprema, druga nastavna pomagala i sportska oprema koja bude nabavljena za ove potrebe ostati školi, tako da će ova obrazovna ustanova biti jedna od najopremljenijih u regiji.

On je istakao da su u projekat uključena i djeca sa posebnim potrebama, te da su sve aktivnosti prilagođene njihovim potrebama i da je akcenat stavljen na socijalizaciju i druženje sa vršnjacima.

Prema podacima rukovodstva škole, sve aktivnosti veoma su pažljivo isplanirane, a jedan od pozitivnih efekata je i taj što će djeca moći da putuju i upoznaju druge gradove, jer na osnovu ankete koju su proveli u školi njih 89 odsto nije bilo u prilici da ode negdje iz rodnog grada.

U OŠ "Sveti Vasilije Ostroški" kažu da će nastojati da i u narednom periodu održe vezu sa školom sa Žabljaka, s obzirom na turističke potencijale tog mjesta, te da pokušaju povezati i lokalne zajednice, odnosno turističke organizacije.

OŠ "Sveti Vasilije Ostroški" započela je 30. aprila ove godine realizaciju projekta "Kroz edukaciju i kooperaciju ka zajedničkoj evropskoj budućnosti".
Vrijednost ukupnog projekta je 194.000 evra, koji finansira EU kroz IPA Program prekogranične saradnje BiH - Crna Gora.