Velibora Šipovca, pjesnika i romanopisca iz Trebinja, ne treba posebno predstavljati. Poznat je ovdašnjoj čitalačkoj publici, a neobavezan susret, riječ po riječ, iznjedrio je ovaj intervju.

velibor sipovac

Nakon romana „Sedam krstova“ koji je proljetos promovisan u našem gradu i naišao na značajnu pažnju javnosti i čitalaca, uslijedila su Vaša nova ostvarenja?

Poslije romana "Sedam krstova", u avgustu su iz štampe izašle dvije knjige, obje druga izdanja. Naime, riječ je o monografiji „Hercegovina - običaji i vjerovanja“, koja je u stvari dopunjeno izdanje. Tu je i drugo izdanje knjige „Da se ne zaboravi - Nevesinjci i vijek od Velikog rata“, gdje sam jedan od dvojice autora i priredjivača. U svakom slučaju, htio to ili ne, nekako se dešava da sam dosta prisustan u izdavačkoj djelatnosti, kroz postojeća ili nova izdanja.

Vjerovatno su Vas pozitivne reakcije čitalaca navele na drugo izdanje dopunjene monografije o Hercegovini, koja je vrlo interesantna, naročito turistima koji posjećuju Trebinje?

Prvo izdanje knjige „Hercegovina - običaji i vjerovanja“ je izašlo prije skoro pet godina u izdanju knjževne zajednice "Jovan Dučić" i to je bio moj prvjenac u javnosti, dakle prva objavljena knjiga. Odmah nakon njenog publikovanja, javila su se nova saznanja, jer priroda same monografije je takva da će se ona uvijek moći dopunjavati. Vrlo je interesantno ovo podneblje Hercegovine, gdje je zadržano mnogo vjerovanja i običaja, u životu ili u predanju, ali i postojanju mističnih mjesta. Velika je zainteresovanost za tim temama, naročito ljudi koji vode porijeklo sa ovih područja, a žive po čitavom svijetu. Ovog puta, u drugom izdanju, monografija je zrelije dopunjena u odnosu na prvu verziju i stvoren je čvršći temelj za njenu eventualnu buduću nadogradnju, od strane mene ili nekog drugog autora.

S obzirom na dinamiku Vašeg stvaralaštva, moramo pitati da li nešto novo pišete, odnosno šta se može očekivati uskoro u javnosti?

U štampi je jedna monografija pod nazivom „Hram Svetog Georgija na Vjenčacu", koja će posjetiocima Vjenčaca i hrama, kao i onima koji o istome žele saznati, biti jedna fotografska i tekstualna bilješka sa osnovnim informacijama o ideji zadužbinarstva bratstva Šipovaca, o Vjenčacu i projektu crkve, izgradnji i osvećenju hrama posvećenog svetom Georgiju. Inače, ovdje je neophodno napomenuti da je Vjenčac lokalitet u Nevesinju, zapravo jedna dominantna pozicija iznad Nevesinja, gdje se nalazio srednjovjekovni grad i tvrđava Herceg Stefana Kosače. Pored te monografije, aktuelan je dugogodišnji arhivsko terenski projekat sa kolegom Rajkom Tanasijevićem na naučnoj monografiji „Mostovi Trebinja" koja će biti od nemjerljivog značaja, zatim postoji ideja objave nekih mojih izabranih pjesama, ali i mnoge druge ideje književnog stvaranja, koje su još u fazi samo ideja.

Izgleda da ste poeziju malo zapostavili?

Istina, pisanje poezije ostavio po strani, bar za sada. U suštini, poezija je bilježenje nekog trenutka, koji se nakon nekog vremena objedini u skup tih trenutaka i objelodani u formi zbirke. Ja sebe u poeziji vidim samo u obliku koji je takav kakav jeste, ali koji želim vremenom da izgradim, jer poezija nije moje osnovno opredjeljenje u književnom stvaralaštvu. Moj akcenat je na proznom stvaralaštvu i tu nekako osjećam da pripadam. U svakom slučaju, pored poezije želim da se izgradim i pronađem vrijeme u budućnosti i za slikarstvo, koje sam takođe ostavio po strani, kao i za još ponešto. Za sve dođe najbolje vrijeme kada to treba da bude.

Na kraju ovog razgovora sa književnikom Veliborom Šipovcem, obavještavamo Vas da će portal TrebinjeLive.info po završetku specijala "Istorija Trebinja 2" koji je u toku, objavljivati kroz feljton projedine dijelove iz knjige „Hercegovina - običaji i vjerovanja“, te na taj način vas upoznati o zanimljivostima i u njoj zabilježenim vjerovanjima i običajima Hercegovine.

VJERA

Kad se vjeruje u dobro, ono će biti,

strpljenje dovede na put koji treba,

to je put kojim ćeš snove ostvariti

i na kojem ćeš imati pomoć s' Neba.

I kad je teško, snage moraš imati,

ne mogu postojati prepreke za tebe,

jer najbitnije je istinski vjerovati

u život, radost, ljubav,..., i u sebe!