Igumanija manastira Sokolica kod Zvečana, mati Makarija izjavila je da bi prijem samoproglašenog Kosova u Unesko bio velika nepravda, ali da će ona i monaštvo, bez obzira na ishod, ostati na Kosovu i Metohiji, jer im je mjesto među srpskim narodom.

Mati makarija

"Bila bi to velika nepravda, ali moj manastir je ovde od 14. veka. Ne mogu da ga izvadim iz korena i prenesem u Beograd. Ostajem. Meni je ovde mesto sa mojim narodom", rekla je mati Makarija za "Blic".

Uoči današnje sjednice Izvršnog savjeta Uneska u Parizu na kojoj će biti donesena odluka o tome da li će samoproglašeno Kosovo postati član te organizacije, mati Makarija je rekla da je "Bog iznad svih".

"Od svetske zajednice jači je Bog. Mi ćemo se držati čvrsto na svojoj zemlji", poručila je mati Makarija.

Ona je naglasila da su Srpska pravoslavna crkva, ali i srpski političari dosta uradili da se spriječi prijem Kosova u Unesko.

"NJegova svetost patrijarh srpski Irinej poslao je više od 200 pisama na razne adrese u svetu. I Vlada Srbije je dosta uradila. Ipak, mislim da smo malo zakasnili. Trebalo je to sve raditi ranije", zaključila je mati Makarija.