Na području Centra javne bezbjednosti Trebinje u proteklih devet mjeseci smanjen je broj svih počinjenih krivičnih djela i prekršaja, rekao je načelnik ovog centra Žarko Laketa.

cjb

Laketa je rekao novinarima da je broj krivičnih djela protiv života i tijela smanjen za 22 odsto nego u istom periodu prošle godine, a broj krađa za oko 40 odsto, te ocijenio da je stanje bezbjednosti zadovoljavajuće s obzirom na ove pokazatelje.

Kao rezultat smanjenja krivičnih djela i prekršaja iz svih oblasti, te narušavanja javnog reda i mira, u trebinjskom Centru navode proaktivni rad policijskih službenika, koji se ogleda u većem prisustvu na terenu.

Laketa je ukazao da policija ima izvanrednu saradnju sa građanima, što je rezultiralo hvatanjem izvršilaca krivičnih djela na licu mjesta.

On je naveo da je unutar Centra izvršio određene kadrovske promjena, želeći da i drugim policijskim službenimcima ukaže povjerenje.

"Ovim promjenama očekujem i bolje rezultatate i bolju bezbjednosnu situaciju", rekao je Laketa.

Načelnik Sektora uniformisane policije Siniša Laketa rekao je da je u proteklih devet mjeseci iz saobraćaja isključeno 895 vozača, što je 15,93 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Među isključenim vozačima, najveći je broj onih koji su vozili pod dejstvom alkohola.

On kaže da su pojačane aktivnosti policijskih službenika dovele do smanjenja broja saobraćajnih nezgoda, koje su prouzrokovali vozači pod dejstvom alkohola i opojnih sredstava.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Bojan Dabić rekao je da je od početka godine evidentirano 240 krivičnih djela, što je za 28 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Govoreći o krivičnom djelu ratni zločin, Dabić je podsjetio da je dokumentovano 16 ovih djela počinjenih nad srpskim stanovništvom na području opština Nevesinje, Mostar, Čapljina, Stolac, Konjic i Jablanica i da je Tužilaštvu BiH podneseno šest izvještaja, kao i tri dopune izvještaja protiv 16 lica.