Često ga viđamo u posljednje tri godine u Trebinju, šeta ulicama našeg grada, obilazi Petropavlov manastir i Tvrdoš, oduševljen je gradom podno Leotara, ali i prijateljima koje je stekao. Glumac Nebojša Ilić, koga najčešće pamtimo sa TV ekrana i bioskopskog platna u likovima Bogoljuba Marića u "Lajanju na zvezde" i Boška Simonovića Dunstera u "Montevideu", kaže da je Trebinje za njega novootkrivena kuća, gdje se osjeća kao da je oduvijek bio u njoj.

nebojsa ilic

"Kako se osećam u Trebinju govori i podatak koliko često dolazim u ovaj grad. Važan mi je bio trenutak kada sam prvi put došao ovde i onda sam video da je to, kako kažu, 'dobro nam je ovde biti'", kazao je Ilić u razgovoru za TrebinjeLive.info, dodajući da mu je u Trebinju lijepo i u kulturnom i u duhovnom smislu.

Hercegovina i Trebinje nisu na putu gdje mora da se prođe, ali upravo ga je to, kako kaže Ilić, privuklo da dođe u Trebinje.

"I taj sekund kad sam došao, osetio sam se kao da sam stigao negde gde mi je dobro i onda sam odmah znao da ću se brzo ponovo vratiti i tako je i bilo", ističe Ilić.

Kroz razgovor sa Ciletom, saznajemo da ne može da zamisli da se bavi nekom drugom profesijom osim glume, ali ističe da bi, u slučaju da je odabrao neki drugi posao, to bilo vezano za društvene nauke ili za istoriju umjetnosti, što ga i danas raduje i uzbuđuje. Glumu je odabrao još u srednjoj školi i već 25 godina, kako kaže, potvrđuje činjenicu da nije pogriješio, bez obzira na to što posao glumca sa sobom nosi razne muke.

"Uvek se setim starih glumaca koji su mi govorili 'bitno je sa kim radiš, a ne šta radiš'. Ako je ekipa sa kojom radim dobra, draga i meni zanimljiva, sasvim mi je svejedno da li sam na filmu, televiziji ili u pozorištu", napominje Ilić, koji je član "Atelja 212".

On kaže da je za glumca najteža muka kada čeka ulogu, kad misli da telefon nikada neće da zazvoni.

"Pozorište je naša kuća, odakle idemo u male avanture koji se zovu film i televizija", kaže Ilić, dodajući da ga je veoma obradovala uloga Boža Dunstera, jer je imao priliku da se prikaže u najboljem svjetlu - od potpuno introvertnog tipa preko potpunog egzaltiranog pored terena do čovjeka sa ljubavnim avanturama - i sve to u jednoj ulozi.

Da je više dunstera bilo bi i više poštovanja, zajedništva, odanosti, spremnosti na odricanje, jer je upravo dunster oličenje tih karakteristika, napominje naš proslavljeni glumac.

"Njih ima pored nas, ali su tihi, ne vide se, ne guraju se, ne laktaju se, nema ih za govornicama. Oni šetaju, sede, piju kafu, ne ističu se i takve treba da nađemo", zaključio je Ilić u razgovoru za naš portal.

Kroz osmijeh, na kraju je 'zakazao skoro viđenje u gradu na Trebišnjici'.