U Carskim vinogradima u Ušću kod Trebinja, porodica Vukoje jutros je ozvaničila početak berbe u vinogorju koje je osnovano 1894. godine, a koje su oni obnovili prije 12 godina i ponovo dobili carsko vino, nešto što je iz Hercegovine najbolje prije a i sada.

pocetak berbe grozdja u carskim vinogradima podruma vukoje

Berba 2015. godine je uspješna što se tiče i kvaliteta i kvantiteta sa preko 200.000 kilograma vrhunskog grožđa koje će se kroz nekoliko mjeseci pretvoriti u vrhunsko vino, a nakon odležavanja doći do konzumenata, istakao je za TrebinjeLive.info Radovan Vukoje, direktor Podruma "Vukoja".

"Za razliku od prošle godine, koja je bila jedna od najtežih za berbu u Hercegovini i šire, ove godine imali smo najbolju berbu sa naših 30 hektara vinograda", kazao je Vukoje, dodajući da su ove godine po prvi put brali i sorte "malvazija dubrovačka" i "bijela tamjanika", koje su dale odličan rezultat i podstrek za dalji rad i širenje asortimana.

On je istakao je da je ove godine veliki slador grožđa, na šta je posebno uticalo toplo ljeto, tako da je on iznosio od 22 do 26 po babou.

"To su veliki sladori i Podrumi 'Vukoje', proizvođači vrhunskog vina, moraju da beru takvo grožđe, tako da će ova godina biti obilježena zlatnim slovima", istakao je Vukoje, dodajući da sa berbom počinju kada grožđe za vino bude u punoj zrelosti, te da ne bi imali zadovoljavajući balans između šećera i kiselina da ga oberu ranije.

U vinogradima Podruma "Vukoje" zasađeni su pored autohtonih sorti i internacionalne vrste grožđa poput šardonea, merloa, pira, muskata i drugih.

"Sve nam je išlo na ruku, tako da smo imali dosta sunčanih sati kada je trebalo, ali i kišu u pravo vrijeme, pad temperature, kako bi se aroma zadržala u svakoj sorti i kako bi na pravi način mogli dobiti nektar u čaši", kazao je Vukoje.

Vukoje je istakao da će od svake vrste grožđa biti napravljena posebna rakija, što je novitet u ovom vinskom podrumu i šire.

Podrume "Vukoje" posjećuje preko 50.000 hodočasnika vina u vinskoj galeriji, koja je jedinstvena u čitavom regionu.