NA PONOS HERCEGOVINE Počela berba grožđa u Carskim vinogradima Podruma „Vukoje“

Autor: TrebinjeLive Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 13. 10. 2015. - 15:23h

U Carskim vinogradima u Ušću kod Trebinja, porodica Vukoje jutros je ozvaničila početak berbe u vinogorju koje je osnovano 1894. godine, a koje su oni obnovili prije 12 godina i ponovo dobili carsko vino, nešto što je iz Hercegovine najbolje prije a i sada.

pocetak berbe grozdja u carskim vinogradima podruma vukoje

Berba 2015. godine je uspješna što se tiče i kvaliteta i kvantiteta sa preko 200.000 kilograma vrhunskog grožđa koje će se kroz nekoliko mjeseci pretvoriti u vrhunsko vino, a nakon odležavanja doći do konzumenata, istakao je za TrebinjeLive.info Radovan Vukoje, direktor Podruma „Vukoja“.

„Za razliku od prošle godine, koja je bila jedna od najtežih za berbu u Hercegovini i šire, ove godine imali smo najbolju berbu sa naših 30 hektara vinograda“, kazao je Vukoje, dodajući da su ove godine po prvi put brali i sorte „malvazija dubrovačka“ i „bijela tamjanika“, koje su dale odličan rezultat i podstrek za dalji rad i širenje asortimana.

On je istakao je da je ove godine veliki slador grožđa, na šta je posebno uticalo toplo ljeto, tako da je on iznosio od 22 do 26 po babou.

„To su veliki sladori i Podrumi ‘Vukoje’, proizvođači vrhunskog vina, moraju da beru takvo grožđe, tako da će ova godina biti obilježena zlatnim slovima“, istakao je Vukoje, dodajući da sa berbom počinju kada grožđe za vino bude u punoj zrelosti, te da ne bi imali zadovoljavajući balans između šećera i kiselina da ga oberu ranije.

U vinogradima Podruma „Vukoje“ zasađeni su pored autohtonih sorti i internacionalne vrste grožđa poput šardonea, merloa, pira, muskata i drugih.

„Sve nam je išlo na ruku, tako da smo imali dosta sunčanih sati kada je trebalo, ali i kišu u pravo vrijeme, pad temperature, kako bi se aroma zadržala u svakoj sorti i kako bi na pravi način mogli dobiti nektar u čaši“, kazao je Vukoje.

Vukoje je istakao da će od svake vrste grožđa biti napravljena posebna rakija, što je novitet u ovom vinskom podrumu i šire.

Podrume „Vukoje“ posjećuje preko 50.000 hodočasnika vina u vinskoj galeriji, koja je jedinstvena u čitavom regionu.

TAGOVI:

Komentari

Bio je red i da se napisalo i kako on (i drugi) placa berace grozdja, tj koliko KM po satu, neki prosjek, ili u kom rasponu, jer neki beru brze, neki sporije, placa se po kilu, al se to lako pretvori u KM/satu.
Da se to objavilo, vjerovatno bi to pokazalo i drugu stranu medalje ovih trebnjskih vinogradara.
Kad sam ja cuo prije 2-3 godine koliko su beraci grozdja jadno placeni, nisam mogao da vjerujem da toliko izrabljivanje tih sezonaca postoji tamo.
I nek se to poredi sa satnicom onih zaposlenih u opstini sto vecinu vremena provode po kafanama u centru.
Ako ko ima taj podatak o nadnicama beraca, neka stavi u komentar.

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja