MANASTIR ZAVALA Opština Ravno otima srpska groblja i zemlju

Autor: Neda Petković/Press Foto: press.rs.ba
TREBINJELIVE 12. 10. 2015. - 21:22h

Federalna opština Ravno već tri godine odbija da vrati dio imovine manastiru Zavala, koja je za vrijeme SFRJ oduzeta i nacionalizovana, piše „press.rs.ba“.

manastir zavala

Iguman manastira Zavala otac Vasilije 2012. godine pokrenuo je inicijativu za povrat ove imovine, a u tome su ga podržali i srpski odbornici u Opštinskom vijeću Ravno.

Odluka o povratu dijela nekretnina manastiru Zavala prije petnaestak dana našla se i pred odbornicima Opštinskog vijeća Ravno, ali ona nije usvojena. Devet odbornika hrvatskih stranaka glasalo je protiv ove odluke, dok je šest srpskih odbornika SNSD-a podržalo ovu odluku.

Ignorisanje zakona

Imovina je bila manastirska. To se vidi u spisima, posjedovnim listovima, manastirskim knjigima i to su dokazi koji ne mogu biti pobijeni. Pitanje je samo dobre volje da manastiru bude vraćeno ono što mu je pripadalo, ali u ovom slučaju očigledno je da te dobre volje nema – kaže odbornik SNSD-a u Opštinskom vijeću Ravno Miomir Korać.

Dio manastirske imovine, kaže, oduzela je i nekadašnja firma RO „Popovo polje“, a riječ je o pravoslavnim grobljima u Zavali i Marevoj Ljuti.

Srpska pravoslavna groblja u Zavali i Marevoj Ljuti oduzelo je RO „Popovo polje“, pošto su, da bi dobili kredite osamdesetih godina, morali posjedovati određenu zemljišnu površinu. Zbog toga su na sebe prepisali i groblja. Poslije rata firma ne postoji više kakva je bila, pa je i groblje pripalo opštini Ravno – objašnjava Korać.

Osim pravoslavnog groblja, imovina koju manastir traži obuhvata imovinu manastira Zavala, gdje su nekada bili motel i škola, te dom koji je napravljen u Zavali, a koji je srušen za vrijeme Austrougarske. Ove nekretnine, zajedno s pripadajućim zemljištem, 1959. godine nacionalizovane su bez naknade, a danas su ruševine.

Bez odgovora

Odgovore na pitanja zbog čega hrvatski odbornici nisu željeli da podrže odluku o povratku imovine manastiru Zavala nismo uspjeli da dobijemo, jer načelnik opštine Andrija Šimunović i predsjednica Opštinskog vijeća Stana Burić nisu odgovarali na naše telefonske pozive.

Nasilje i diskriminacija

Oni žele tu imovinu da zadrže za sebe, da je prisvoje i otuđe, da je ukradu. Mogli bismo reći da i vrapci na ovim granama znaju da je to manastirsko imanje, a kamoli mještani koji su Hrvati i Srbi. I oni znaju da je to manastirsko imanje, ali opština izgleda jedina to ne zna. Oni se pozivaju na neko pravo, a kad se pozivaš na pravo u kojem nema nimalo istine i pravde, onda to prelazi u nasilje i diskriminaciju – kaže otac Vasilije.

Odbornik SNSD-a u Opštinskom vijeću Ravno Stevo Putica kaže da je očigledno da nema dobre volje kada je riječ o povratku imovine manastiru, ali da je glavno pitanje zbog čega je tako.

Ako je to učinila većina lokalnih zajednica u BiH, poput Mostara i Trebinja, zbog čega to ne želi da učini i opština Ravno? Kažu da nema zakona o restituciji, ali to može da bude vraćeno na korišćenje odlukom o poklonu, kao što su to uradile druge lokalne zajednice. Rješenje se može naći, ali činjenica je da nema dobre volje kada su Srbi u pitanju. Mi samo nastojimo da zaštitimo naše ugrožene nacionalne interese – ističe Putica.

Prije prijedloga srpskih odbornika, odbijen je i zahtjev advokata koji zastupa manastir Zavala. U Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj kažu da posjeduju dokumentaciju iz Austrougarske, Kraljevine, iz Arhiva BiH, Jugoslavije, iz Bečkog arhiva, te zahtjev za nacionalizaciju iz 1959, koja će stići na adrese svih relevantnih institucija.

TAGOVI:

Komentari

Pa ti papisti i ludaci iz Tvrdosa su klicali Herceg Bosni,za vrijeme rata je vojska dolazila sve da ih pobije,cak su i pucali na bolesnike iz Tvrdosa jer su svercovali humanitarnu pomoc namjenjenu vojsci i narodu sa ustasama. U Prebilovcima zderu sa ustasom Covicem,piju Janu a narod onako jadan hoda niko ih i ne zove da sjednu….kao sad su popovi-papisti neka kasta visa,oni nemaju nista sa narodom osim sto vole srpskom narodu da otimaju imovinu i pare. Iza ledja srpskom narodu se dogovaraju i petljaju u politiku kao da ih neko nesto pita. Da to rade popovi po CG,bosanskom djelu RS i Srbiji narod bi ih objesio od crkveno zvono a vidis danasnji hercegovci sve jado i kukavica zadnja.

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja