Srpska demokratska stranka /SDS/ i njeni funkcioneri na vlast u Republiku Srpsku ne žele da dođu putem legalne i legitimne političke borbe, već krimogenim radnjama, čega su građani Srpske svjedoci i u posljednjih nekoliko dana, kazao je danas Luka Petrović, generalni sekretar SNSD-a.

luka petrovic snsd

On je na današnjoj konferenciji za medije istakao da predsjednik SDS-a Mladen Bosić treba da objasni narodu Republike Srpske kako njegovi najbliži saradnici učestvuju u krimogenim i koruptivnim radnjama, a sve sa ciljem uzimanja vlasti u Srpskoj.

"Da li SDS želi da se vrati krimogenim radnjama kao nekada? Može li gospodin Bosić da objasni odakle Nebojši Vukanoviću 50.000 evra? Isto tako, i gospodin Vukota Govedarica trebao bi da odgovori ako je afera 'papak 2' koštala 50.000 evra, koliko je koštala afera 'papak 1' i koliko će koštati 'papak 3'? Mogu li nam nagovijestiti šta spremaju iza kulisa da bi srušili sistem u Republici Srpskoj?", pita se Petrović, koji je i narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Petrović je podsjetio da su predstavnici, kako je rekao, takozvanog Saveza za promjene /SzP/ najavljivali vruće jeseni i vruća proljeća, ali da njihova želja nije bavljenje politikom jer oni nisu opozicija, kao i da ne mogu da prihvate "ko im stoji iza leđa".

"Od Mladena Bosića tražimo odgovore 'odakle im crni fondovi iz kojih finansiraju ovakve akcije?'. 'Zašto su iskoristili Nebojšu Vukaovića, zloupotrijebili ga i potrošili ga zbog 1.000 evra?' Da li je to politika bacanja ljudi u smeće?'", upitao je Petrović.

On je istakao da je SDS pokušavajući da sruši Republiku Srpsku i SNSD srušio sam sebe, napominjući da tu političku partiju, kao i ostale članice SzP u SNSD-u ne priznaju kao opoziciju. Petrović je dodao će SNSD pomno pratiti njihove korake i redovno obavještavati narod Republike Srpske o njihovom djelovanju, jer to što rade predstavnici SzP nije politika, već vraćanje kriminalu i mračnoj istoriji Srpske.

"Ovo nije narodna volja za ovakvu opoziciju i mi smatramo da ovakvim djelovanjem ne zaslužuju tu poziciju, što će se pokazati i na narednim izborima", kazao je Petrović, pozivajući nadležne institucije Republike Srpske da ispitaju krimogene radnje SDS-a i SzP, ali i utvrde ko ruši sistem u Republici Srpskoj.

Prema njegovim riječima, za Savez za promjene najveći problem je što je Republika Srpska stabilna i jaka, i što oni na sve načine bezuspješno pokušavaju da je uruše, misleći da će na taj način oslabiti i SNSD.

"Međutim, zbog ovakvih poteza u kancelarije SNSD-a stiže nebrojen broj pisama podrške predsjedniku Miloradu Dodiku - da istraje i bude još snažniji kako ovakvim silama ne bi dozvolio da dođu u priliku da sruše sistem Srpske", istakao je Petrović.

Nedolazak kod predsjednika znak da je SzP spreman na sve da bi srušio Republiku Srpsku

Republika Srpska je vlasnik 49 odsto institucija na nivou BiH i srpski predstavnici u Sarajevu moraju da imaju kontakt sa izabranim predstavnicima Republike Srpske, kazao je generalni sekretar SNSD-a.

Petrović je napomenuo da je nedolazak predstavnika lidera stranaka Saveza za promjene kod predsjednika Srpske pravi pokazatelj njihovog odnosa prema institucijama Srpske, ali i njihova bojaznost da dođu u Republiku Srpsku zbog politike kakvu vode. "Dokazali su nedolaskom na zajednički sastanak da su spremni na sve kako bi srušili vlast u Srpskoj i najveću polugu - SNSD. To im neće poći za rukom", istakao je Petrović.