Mala armija fudbalera, njih preko 300, godište 2004. i 2005. okupila se na 8. memorijalnom turniru Ljubinko Akšam koji je danas počeo na stadionu Police.

8 memorijalni turnir ljubinko aksam trebinje

Ovaj turnir održava se već tradicionalno od 2008. godine u znak sjećanja na Ljubinka Akšama, fudbalera Leotara koji je od udara groma na treningu tragično nastradao 16.10.1996. godine.

Zoran Milošević, načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti, otvarajući turnir rekao je da je Ljubinku i njegovoj porodici tragedija sasjekla krila.

"Ipak, on je ostao u najljepšem mogućem sjećanju i porodici i njegovim drugovima, koji su imali sreću da nakon tragičnog udara groma tog kobnog dana ostanu živi, da žive i svjedoče kakav je talenat i ličnost naš Ljubinko bio. Taj amanet oni čuvaju i održavaju na visokom nivou održavanjem i ovog memorijalnog turnira", kazao je Akšam.

Prema riječima Olega Ćurića, jednog od trenara u Omladinskoj školi Leotara, ovo je i tužan i radostan dan.
"Imamo s jedne strane veoma tužan dan da se prisjetimo našeg druga, prijatelja i saigrača koji je prije 19 godina tragično izgubio svoj život na ovom stadionu kada je praktično tek počeo da igra, a sa druge strane jedan radostan dan da mi kao Omladinska škola i klub Leotar organizujemo osmi turnir, koji je već prerastao u tradiciju", kazao je Ćurić, dodajući da turnir u Trebinju služi da se sastanu i odmjere snage buduće fudbalske nade sa prostora bivše Jugoslavije.

Na turniru učestvuje deset ekipa i to: NK Željezničar iz Sarajeva, Škola fudbala Nacional iz Novog Pazara, FK Sutjeska iz Nikšića, FK Rad iz Beograda, HŠNK Zrinjski iz Mostara, Škola nogometa Limači iz Čapljine, Škola fudbala Zenit iz Bijeljine, NK Tomislav iz Tomislovgrada, FK Crvena Zvezda iz Beograda i FK Leotar.

Polufinalni i finalni mečevi na programu su sutra u 14.30 i 15.30 sati na stadionu Police.