Uvijek je zanimljivo vidjeti kako su u prošlosti zamišljali današnjicu i da li su nešto pogodili.

slike kako ce izgledati 2000 godina

I starije generacije se čude kad vide kako žive i šta koriste današnji mladi, a zamislite šta bi tek rekli oni koji odavno nisu među nama?!

Zanimljiv primjer koji pokazuje kako su nekad zamišljali savremeno doba svakako je serijal slika 'Francuska 2000. godine', slikara Žan Marka Kotea.

Francuski slikar je svoja djela naslikao 1899, 1900, 1901. i 1910. godine, a na njima je prikazivao život budućnosti. Prve slike su u vrijeme 'Svjetske izložbe' u Parizu, 1900. godine, štampane i dodavane u kutije cigareta i cigara, da bi kasnije bile pretvorene i u razglednice.

Mnoge od Koteovih ideja uključivale su mehaničke uređaje i letenje, a ponekad i jedno i drugo. Neke su slike prikazivale interakciju s podvodnim svijetom, premda mnoge iznenađuje što nema prikaza putovanja u svemir.

Neki portreti su fantastični, dok su drugi prilično precizan prikaz sadašnjice, uključujući mašine koje se koriste u poljoprivredi, helikoptere i nešto što djeluje poput robota-usisivača.
U galeriji ispod pogledajte njegove slike i samo procijenite koliko je Kote imao moć predviđanja.

slike kako ce izgledati 2000 godina slike kako ce izgledati 2000 godina slike kako ce izgledati 2000 godina slike kako ce izgledati 2000 godina slike kako ce izgledati 2000 godina