U organizaciji SUBNOR-a bokeljskih opština i njihovih kolega iz Trebinja i Podgorice, u selu Konjskom na Zupcima održan je čas istorije u spomen na 5. oktobar 1944. godine, kada je u ovom mjestu formirana NOU Bokeljska brigada koja je odigrala značajnu ulogu u oslobađanju Herceg-Novog, Kotora, Tivta, Budve, Podgorice.

71 godina od formiranja bokeljske brigade

Vijence i cvijeće na mjestu gdje je formirana Bokeljska brigada položila je delegacija boraca Kotora i Herceg-Novog (jugoslovenska opcija) sa predsjednicima Mihailom Kilibardom i Slavkom Šanjevićem, predsjednikom SUBNOR-a Trebinje. U delegaciji su bili i Branislav Ljumović i sekretar republičkog odbora Milorad Knežević iz Podgorice.

Domaćin susreta bio je Rajko Ćapin, načelnik za boračko-invalidska pitanja u Gradaskoj upravi Trebinje.

Mihailo Kilibarda, ispred bokeljskih boraca,  naglasio je da su iz Konjskog Bokelji i Hercegovci krenuli u konačno oslobođenje okupirane zemlje, gdje su preko Bijele Gore, Ledenica, Tivta, Budve i Cetinja oslobodili Podgoricu.

“Nakon toga su krenuli na sjever do Bijelog Polja, Prijepolja, oslobodivši Peć i Dečane. Ti naši borci, mladići i djevojke ginuli su za slobodu. Mi tradiciju sjećanja na tu mladost, na te heroje moramo nastaviti, jer današnja omladina mora da zna kakva je uloga Bokeljske brigade i njenih boraca u oslobađanju Boke i Crne Gore”, kazao je Kilibarda.

On je dodao da je, iako mali broj ljudi prisutan, skup na Zupcima veličanstven, osuđujući državni vrh Crne Gore na čelu sa Milom Đukanovićem što Crnu Goru gura u NATO, odvajajući je od, kako je rekao, “majke Rusije i Putina, jedinih svijetlih tačaka moderne politike svijeta”.

Kilibarda je pozvao narod Crne Gore da se pridruži protestima opozicije na čelu sa Demokratskim frontom, jer su to na isti način činili i naši preci u prethodnim vremenima.

Učesnike skupa na Konjskom pozdravio je i Slavko Šanjević, predsjednik SUBNOR-a Trebinje, koji je od svojih kolega iz Herceg-Novog i Crne Gore dobio zahvalnicu za održavanje tradicije i slobodarstva jednog naroda koji danas živi u dvije države.

71 godina od formiranja bokeljske brigade

On je podsjetio da je samo jedan dan poslije oslobođenja Trebinja, formirana Bokeljska brigada, koja je već 7. oktobra 1944. godine na Krivošija stupila u borbe protiv njemačkog okupatora, koji su počeli odstupati prema Berlinu.

“To je bila teška borba, a još se nisu upoznali ni borci ni starješine jedinica. Sreća je bila što je u toj brigadi bilo dosta kadrova Orjenskog bataljona, najorganizovanije partizanske vojničke jedinice iz 1941. godine”, kazao je Šanjević.

On je napomenuo da su Crna Gora i Hercegovina nedjeljiva zajednica, i u njima živi jedan narod, napominjući da bez njihovog zajedništva nema ni budućnosti.